Social

“Școala de vară” pentru copiii teleormăneni

“Există tendința asta: să combini lucrurile. Nu știu cât de bine sau rău este, dar totuși… poate sunt așa, eu, un pic mai tradiționalist. Adică, nu poți să transformi muzeul în sală de spectacol, în teatru, circ și așa mai departe; cum nu poți nici să le transformi pe acestea în muzeu. Deci, le poți combina.

Din acest motiv, există și programele pentru copii, atelierele și prezentările pe care le facem. Înainte, când aveam ‘Muzeul te vizitează’, de regulă, pentru 5-10 minute se făcea o prezentare scurtă a muzeului. De asemenea, o să încercăm să reluăm în luna august ‘Școala de vară’, care anul trecut nu s-a organizat. Așadar, vor fi ateliere tematice pe parcursul a 5 zile”, declara Pavel Mirea, managerul Muzeului Județean Teleorman, cu puțin timp în urmă.

 “Școala de vară” în Roșiori de Vede

Direcția pentru Cultură, Educație, Creație și Sport din Roșiori de Vede a început să deruleze acest program educațional din data de 7 iulie, atunci când a susținut un atelier de lucru, “Artă fotografică aplicată”, dedicat copiilor cu vârsta mai mare de 10 ani. Așadar, Veronica Cojocaru, muzeograf la Muzeul de Istorie Petre Voivozeanu din același oraș, transmite că au participat 8 elevi de liceu și școală gimnazială, avându-l ca profesor coordonator pe Liviu Nanu.

La fel ca în cazul situației din 2020 de la Muzeul Județean Teleorman, nici cei din Roșiori nu au putut organiza anul trecut, în contextul pandemiei, nicio activitate în cadrul acestui program. De asemenea, sursa citată spune că au hotărât împreună să se întâlnească de două ori pe lună pentru diverse activități, continuând și după începerea școlii.

Mai mult, adolescenții se pot înscrie și pentru următoarele ateliere, cum ar fi “Costumul tradițional românesc”, “Ștergarul românesc”, dar și ateliere de modelaj, de desene pe asfalt pe teme istorice. Următoarea activitate, și anume “Costumul tradițional românesc”, are loc pe 15 iulie, între orele 10:30 – 12:00, și este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani.

“Școala de vară” în Videle

Școala Gimnazială Nr. 2 Videle derulează același program educațional “Școala de vară”, implementat de Asociația de părinți Scântei de geniu, cu sprijinul unui agent economic. Reprezentanții unității școlare transmit, prin intermediul paginii oficiale, că scopul programului este de a “reduce impactul negativ al școlii online asupra elevilor Școlii Gimnaziale nr. 2 Videle, prin crearea unor alternative de petrecere a timpului liber împreună, într-un mod educativ, pe perioada vacanței de vară la școală, sub supravegherea unor profesori voluntari, cu respectarea strictă a regulilor sanitare”.

Potrivit sursei citate, se vor organiza săptămânal activități educative și reacreative pentru cei 420 de elevi ai școlii pe diferite teme, cum ar fi ecologia, arta, comunicare și dezvoltare personală, stil de viață sănătos, excursii și multe altele. Așadar, săptămâna trecută, aceștia au desfășurat ore de pregătire remedială, activități de lectură în aer liber și atelierul interdisciplinar “Colorăm vara”, în cadrul cărora au participat un număr mare de elevi.

În continuare, pe 14 iulie, miercuri, începând cu ora 9:30, se va desfășura activitatea “Laboratorul de științe” în curtea școlii, despre care organizatorii spun: “Inspirându-ne din cărțile lui Jules Vernes, vom călători imaginar în locuri necunoscute și vom descoperi secrete ale științei cu ajutorul unor activități STEM”. Mai mult, se va iniția o discuție despre evenimentele istorice din 14 iulie 1789 din Franța, căderea Bastiliei și semnificația sa și implicațiile asupra istoriei contemporane, cu ocazia Zilei Naționale a Franței.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.