Eveniment

Schimbarea directorului Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul”, o decizie controversată

facsimil_mod1facsimil_mod2Decizia de a schimba directorul Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din Alexandria, Elena Tecşor, şcoală care a avut promovabilitate de 93,62%, în condiţiile în care pe judeţ promovabilitatea a fost de 67,78%, şi s-a clasat pe primul loc în Teleorman cu o medie a mediilor de 8,23, au tulburat serios apele în spaţiul public. În acest sens, factorii de decizie din municipiul reşedinţă de judeţ, şi nu numai, au luat poziţie referitor la situaţia creată în cadrul instituţiei de învăţământ.

 

Victor Drăguşin, ordonatorul principal de credite, n-are putere de decizie în numirea directorilor, ci Consiliul de Administraţie al ISJ

Victor Drăguşin, edilul muncipiului Alexandria, unitate administrativ-teritorială pe care se află instituţia de învăţământ în discuţie, a declarat că, deşi este ordonator principal de credite, potrivit legii, nu are niciun mijloc de control în ce priveşte prelungirea mandatelor directorilor de şcoli.

“Referitor la subiect, nu am ştiinţă să se fi produs un demers oficial în acest sens, dar primarul nu are atribuţii de a propune, de a schimba, de a realiza orice fel de intervenţie în actul managerial al unităţilor de învăţământ, deşi Legea 1/2011 prevede ca toţi directorii şcolilor să încheie un contract de management direct cu primarul. Acest articol de lege este eludat în toată ţara fiind, probabil, prin ordin de ministru, temporar scos de la aplicare. Dar este o situaţie anormală, care dăinuie de cinci ani de zile deja. Eu nu sunt un factor de decizie privind numirea temporară a niciunui director, de la nicio şcoală. În schimb, dacă se confirmă această informaţie, voi solicita explicaţii Consiliului de Administraţie al  Inspectoratului Şcolar, care, probabil, are şi motive să ia o asemenea decizie. Dacă nu are motive temeinice, eu am să rog, în calitatea mea de primar, ca inspectorul general să reia subiectul în analiza Consiliului de administraţie pentru că, într-adevăr, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” are rezultate bune şi mă interesează, desigur, ce se întâmplă cu copiii şi cu activitatea din unitatea de învăţământ. Eu m-am întâlnit cu comitetele de părinţi în primăvară şi n-am primit reclamaţii în ce priveşte activitatea domnei Tecşor. Deocamdată, poziţia mea nu-mi dă voie să fac speculaţii”, a declarat edilul municipiului Alexandria.

 

Comitetul de părinţi susţine rămânerea în funcţie a Elenei Tecşor

Petre Şchiopu, preşedintele Comitetului de părinţi de la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”, a exprimat un punct de vedere referitor la acest subiect, susţinut de Procesul verbal, încheiat la data de 18.08.2015, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul”, format din reprezentanţi ai părinţilor, ai primăriei, dar şi ai şcolii. Astfel, acesta afirmă că nu înţelege “de ce se vrea această schimbare, atâta timp cât lucrurile merg bine, despre rezultatele elevilor acestei şcoli nu se poate plânge nimeni, la fel şi despre liniştea şi siguranţa în care învaţă copiii, iar şcoala a obţinut performanţe notabile atât la nivel de olimpiade şcolare, cât şi la examenele de Evaluare Naţională. Practic, nu i se poate reproşa nimic doamnei director în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului de învăţământ, precum şi a relaţiilor cu părinţii”.

 

Adversari sau aliaţi, oamenii politici susţin performanţa şi nu pedepsirea ei

Eugen Pîrvulescu, copreşedinte PNL Teleorman şi un mai vechi contestatar al actualului inspector general Valeria Gherghe, a avut o reacţie imediată la cele întâmplate, aşa cum era de aşteptat.

“Noi, dacă vă amintiţi, am tras un semnal de alarmă încă de acum câteva luni. Am mers în stradă, lângă părinţi, şi am cerut demisia Valeriei Gherghe, cerere pe care, în continuare, o susţinem. Şi, îi solicităm vehement demisia. Nu este normal să decapitezi o conducere, de oriunde ar fi, din orice domeniu, când lucrurile funcţionează. Din contră, trebuie să-i dăm exemplu, să-i stimulăm. Dar Valeria Gherghe aşa este, pedepseşte performanţa. Doar s-au văzut rezultatele copiilor noştri la examene sub conducerea ei, rezultate care ne-au clasat judeţul pe aproape ultimul loc în ţară.

Demisia Valeria Gherghe!”, a declarat liderul PNL referitor la subiect.

Despre subiect au vorbit şi deputatul PSD Valentin Boboc şi deputatul ALDE Ică Florică Calotă, aceştia susţinând, la unison, că decizia este una total neinspirată, în condiţiile în care Şcoala Gimnazială Mihai Viteazul conduce în topul celor mai bune instituţii de învăţământ din judeţ.

“Nu pot să fiu de acord cu o astfel de decizie. Nu mi se pare corect să se facă schimbări acolo unde lucrurile merg bine, ci acolo unde rezultatele lasă de dorit. Aşa e normal, aşa e firesc în orice domeniu, mai ales în învăţământ, care este un domeniu atât de sensibil şi care stârneşte interes”, a declarat deputatul Ică Florică Calotă referitor la subiect.

“Nu sunt de acord cu o astfel de schimbare, în condiţiile în care există o asemenea performanţă. Cum să schimbăm oamenii cu rezultate bune? Doamna Gherghe ar trebui să analizeze şi să ia decizii nu în funcţie de simpatii şi antipatii. Ar trebui să primeze performanţa”, a precizat deputatul Valentin Boboc.

Membrii Consiliului de Administraţie caută argumente

Prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, la solicitarea şi în urma articolului apărut în publicaţia noastră, s-a documentat referitor la situaţia creată la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” şi ne-a declarat că este vorba, de fapt, despre încheierea unui mandat al directorului instituţiei de învăţământ, mandat pe care Consiliul de Administraţie nu l-a mai prelungit.

Bineînţeles, problema se pune, şi în acest caz, dacă motivaţiile aduse de către membrii Consiliului de Administraţie anulează rezultatele excelente obţinute de instituţia de învăţământ sub conducerea directorului Elena Tecşor şi dacă oportunitatea deciziei de neprelungire a mandatului se justifică în acest moment.

Mai mult, nu prea ne putem da seama despre ce este vorba, din moment ce atât primarul Victor Drăguşin, cât şi reprezentanţi ai comitetelor de părinţi n-au confirmat existenţa unor nereguli la şcoală.

În concluzie, se poate spune că, atunci când vrei să schimbi un om dintr-o funcţie, motive se găsesc, trebuie doar să le cauţi.

Tot ca o concluzie, decizia de schimbare a directorului Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” este privită cu reticenţă de cea mai mare parte a factorilor de decizie, care susţin, la unison, că rezultatele bune ar trebui folosite drept exemple pozitive şi răsplătite.

Însă, pentru Inspectoratul Şcolar General şi pentru inspectorul general Valeria Gherghe este, se pare, natural şi firesc să schimbi un om care, prin calităţile manageriale, a obţinut, împreună cu echipa pe care o conduce, rezultate foarte bune la Evaluarea Naţională. (Violeta Mocanu)

 

8 Comments

 1. Decizia discutata aici, trebuia luata cu mult timp in urma,daca se luau in considerare sesizarile depuse de parinti si cadre didactice la secretariatul scolii si la ISJ. Le-a vazut cineva la timpul potrivit? Poate acum ,,au atarnat” prea mult in balanta Consiliului de Administratie a ISJ Teleorman.A venit timpul deciziilor corecte.

  Cum poate fi calificat un manager care imi ia dreptul la exprimare libera(nu sunt lasata sa vorbesc) intr-un consiliu profesoral si niciun coleg , nici chiar cei din Consiliul de Administratie al scolii nu au un punct de vedere, de frica a ce poate urma. Mai exista undeva o asemenea institutie?

  Draga ,,IEPURASU” roag-o pe doamna prefect, in numele meu, sa caute in arhiva scolii ,,plangerile”mele de la secretariatul scolii, la care nu am primit raspuns, ca va afla si lucruri mai putin cunoscute, stiti, contractul de confidentialitate…

  Rezultatele exceptionale ale elevilor se datoreaza in primul rand elevilor, familiilor lor, profesorilor buni de la catedra si nu in ultimul rand al celor de la meditatii; nu este cazul celor care sub diferite pretexte nici orele nu si le-au facut (sa fie intrebati elevii ….ei sunt cei mai sinceri).Deci, rezultatele foarte bune ale copiilor s-au obtinut prin munca sustinuta a dascalilor inimosi care sfintesc locul,nu sunt meritul unui singur om.

  Domnule Primar, de ce a trebuit sa ajung in audienta la Primarie pentru o problema pe care doamna…., in scoala, nu a rezolva-o, ca ulterior sa se gaseasca o solutie?

  Sunt multe de spus, nu rascoliti cenusa, jarul poate sa se aprinda…si nu se pot cunoaste urmarile……

 2. George Bacovia

  Despre comportamentul d-nei Tecsor cu unii colegi nu se vorbeste nimic , despre felul in care tipa la sedinte cand facea crize de isterie ? Despre nenumaratele zile in care directoarea adjuncta statea smerita pentru felul in care era tratata de directoarea plina, de ce nu vrea sa vorbeasca d-na Cristici ? Despre plangerile pe care le-au facut mai multi colegi la Inspectorat de ce nu vorbeste dl Mandica, ca doar si el a fost unul dintre reclamanti ? Despre felul in care au fost tratate profesoarele Dumitru,Velcea … nu se zice nimic ? Aceeasi lasitate tipic comunistoida datorata fricii de a nu pierde postul daca ramane Tecsor directoare. Cat o sa mai adoptati politica ghiocelului , de a sta cu capul plecat ?

 3. am gasit nod in papura.pardon in toate institutiile de invatamint comitetul de parinti este impus si nu ales altfel liderii locali iau foc.mai cercetati si reflectati

 4. valeria gherghe

  pentru a fi un bun manager nu se rezuma totul DOAR la evaluarea nationala…si apropo comitetul de parinti din scoala este PUS de doamna Tecsor obligand dirigintii si invatatorii sa puna anumiti parinti, verificati si mai vorbim dupa…

  • Gina Pistol

   Va felicit , dna Gherghe ! Ati luat o decizie inteleapta tinand cont de cele intamplate la activitatile prioiectului european din luna iunie ( proiect care nu a fost facut de d-na Tecsor, ci de d-na Grosu ,dar pe care si l-a insusit cu mare bucurie ) . TOTI membrii echipei de proiect s-au declarat oripilati de felul in care s-au desfasurat lucrurile in privinta banilor ceruti pentru mancare si transport.

 5. Sa speram ca doana prefect,persoana pentru care am toata admiratia,va avea cuvantul hotarator in tot cea ce va urma.

 6. bunicu@marin

  Despre ce mandat expirat se vorbeste,cind este cunoscut faptul ca totul se dicteaza politic si nu se aplica nicidecum alte reguli in institutii.motivul este urmatorul…invidia este la rang de cinste.de ce sa existe in peisajul teleormanean exemple de buni manageri, in conditiile in care majoritatea sunt acolo unde sunt pe criteria stiintifico-fantastice.suntem in an preelectoral si probabil scufitele si strumfii vor functii de directori si cum nu sunt locuri disponibile trebuie sa mai usuiasca pe vreunul care nu are alta treaba decit munca, ci nu politica…de doi bani cum se impune in mediile inalte.

 7. Jean de la craiova

  Tot ISJ trebuie DEMIS!!MAJORITATEA sunt pilangii, incompetenti si ultra-corupti!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.