Social

Scenariul unui cutremur de mare intensitate în România / Ce județe ar fi grav afectate

Cu siguranță, în urma dezastrului produs de cutremurul din Turcia, fiecare român a reflectat cu privire la modul în care țara noastră ar fi afectată de un cutremur major, cu intensitatea similară celui din Turcia sau celui din țara noastră din anul 1977. Scenariile sunt sumbre, deoarece România se află printre primele țări cu cel mai ridicat risc de cutremur de pe continent, conform cercetătorilor din cadrul proiectului SHARE, finanțat de Uniunea Europeană. De asemenea, Vrancea face parte din categoria celor mai active zone seismice din Europa, care provoacă cele mai puternice și distructive cutremure.

Conform unui scenariu elaborat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și prezentat în data de 10 noiembrie 2021, cele mai afectate zone ale țării ar fi capitala, dar și județele Galați, Prahova și Buzău. Luând în calcul ipoteza unui cutremur cu epicentrul în zona Vrancea, cu o magnitudine de 7,4-8,1 MW , între 90 și 110 km adâncime, efectele ar fi resimțite în 32 de județe, printre care și Teleorman. Astfel, 350.000 de clădiri ar fi grav avariate și am discuta despre un număr de 45.000 de persoane rănite sau decedate. Estimând pagubele produse la nivel de județe, în Teleorman, numărul clădirilor avariate ar putea depăși 3.602.

Pe de altă parte, în cazul unui seism cu o magnitudinte foarte mare 7,3-7,5 MW, între 130 și 150 km adâncime, efectele se vor simți în 31 de județe, iar conform estimărilor, peste 52.000 de clădiri rezidențiale ar avea de suferit și ar putea exista 14.000 de persoane rănite sau decedate. În eventualitatea producerii oricăreia dintre cele două ipoteze menționate mai sus, în cazul în care județul Teleorman s-ar afla pe lista județelor grav avariate, va fi sprijinit de către județul Mehedinți, cu un timp orientativ de prezentare de 5 ore.

Cele mai vulnerabile clădiri la cutremur sunt blocurile cu magazine la parter, din cauză că magazinele, restaurantele și parcările sunt spații deschise, iar primul nivel devine, astfel, mult mai elastic. Acest lucru se explică prin faptul că rigiditatea unei clădiri este elementul cheie în rezistența în fața unui seism. Este esențial să nu existe un etaj mai flexibil decât restul, deoarece vibrația produsă de cutremur se manifestă în funcție de rigiditatea structurală.

Efectele posibile în cazul producerii unui seism major sunt pe cât de numeroase, pe atât de întunecate. Se pot produce următoarele lucruri: prăbușirea/avarierea gravă a locuințelor cu efecte asupra populației (decedați, răniți, dispăruți, sinistrați), prăbușirea sau avarierea gravă a unor clădiri cu utilitate publică și suprasolicitarea sistemului medical. Acesta va fi puternic perturbat, ca urmare a numărului mare de persoane care ar necesita internare din cauza fracturilor, arsurilor, intoxicațiilor, leziunilor multiple. Toate acestea generează efecte asupra organizării triajului medical, asigurării numărului de  paturi, mobilizarea echipajelor SMURD și SAJ și asigurarea stocului necesar de sânge.

Se mai pot lua în calcul următoarele riscuri, asociate unui seism major: efectele negative asupra unităților publice esențiale (apă, gaz, energie), avarierea sau distrugerea elementelor de infrastructură a transportului, afectarea vieții sociale și economice și producerea de efecte secundare cu impact asupra vieții, proprierății și mediului (incendii, explozii, accident nuclear, accidente pe căile de transport, avarii la magistralele de transport gaze, avarii la sistemele informatice și de comunicații).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.