Politic

Scenariul ruperii USL, sumbru pentru liberalii din administraţia locală

Carmen Dumitrescu
Despre ruperea USL se discută şi, probabil, se va discuta în continuare, în contextul în care alianţa pare să-şi fi uitat scopul iniţial şi începe să se focuseze pe priorităţi strict electorale. În acest moment, totuşi, o scindare a structurii politice amintite mai sus ar fi una destul de păguboasă pentru ambele părţi, deşi, la prima vedere, în scenariul brut al ruperii USL, liberalii ar avea cel mai mult de pierdut la nivel judeţean. Componenţa consiliilor locale din oraşele judeţului este, în general una care asigură, în continuare, social-democraţilor majoritatea de care au nevoie pentru a lua decizii şi sunt cazuri în care, oricum, social-democraţii formează majorităţi cu alte partide decât PNL, în speţă, PP-DD.
La Alexandria, o rupere a USL ar determina pierderi semnificative pentru liberali, pentru că atât componenţa Consiliului local, cât şi ocuparea celor două poziţii de viceprimari nu constituie ulterior o grijă pentru PSD. Practic, pentru că au oferit cele două funcţii de viceprimari liberalilor, în cadrul Consiliului local există doar 3 locuri ocupate de liberali iar în cazul unei rupturi, viceprimarii Dan Dumitru Popescu şi Eduard Oprea şi-ar pierde poziţiile iar majoritatea social-democrată din cadrul consiliului local nu ar avea de suferit. Să nu uităm că la Alexandria, social-democraţii ocupă 10 poziţii în Consiliul local, ceea ce le asigură majoritatea, indiferent dacă se mizează sau nu pe susţinerea PP-DD sau PNL pentru anumite propuneri şi decizii. Strategia social-democrată a fost realmente una bine gândită pe termen lung, pentru că, se pare, la Alexandria decidenţii au luat în calcul atât varianta continuării drumului în alianţă, dar şi în afara ei.
La Turnu Măgurele, componenţa Consiliului local este aproape la fel de favorabilă social-democraţilor ca şi aceea de la Alexandria. Mai mult, la Turnu Măgurele, chiar şi viceprimarul Florentin Cristea este social-democrat, astfel încât nici nu se pune problema vreunor schimbări substanţiale. Mai mult, din cei 11 consilieri locali care şi-au ocupat fotoliile sub sigla USL, doar 2 sunt liberali iar trecerea în Opoziţie nu ar afecta cu nimic formarea majorităţii pentru luarea deciziilor la nivelul municipiului. În consecinţă, nici la Turnu Măgurele, ruperea USL nu i-ar afecta pe social-democraţi, ci numai pe liberali, care n-ar mai avea suficientă forţă pentru a-şi impune deciziile.
La Zimnicea, situaţia este aproximativ similară, pentru că în cadrul Consiliului local de acolo nu există decât 2 liberali din 17 consilieri. Dacă ţinem cont că 15 dintre ei sunt social-democraţi, putem intui cu uşurinţă faptul că o eventuală trecere în Opoziţie a PNL nu ar afecta cu nimic puterea de decizie a celor ajunşi în funcţii sub sigla PSD.
O situaţie puţin mai complicată ar fi la Roşiorii de Vede, unde viceprimarul liberal Teodor Stângă ar fi în pericolul de a-şi pierde funcţia, o dată cu ruperea USL iar cei cinci liberali din componenţa Consiliului local ar putea afecta, prin trecerea în Opoziţie, echilibrul deciziei din Consiliul local, pentru că balanţa din acest moment este de 5 liberali din 9 consilieri USL.
Nici la Videle, situaţia social-democraţilor nu ar fi extrem de periclitată de ruperea USL, pentru că acolo viceprimarul Marius Nedelcu a ajuns în funcţie prin susţinerea PP-DD iar singurul liberal din componenţa Consiliului local nu ar afecta cu nimic echilibrul de forţe pentru că, oricum, la Videle, social-democraţii făceau majoritate cu PP-DD.
În consecinţă, scenariul ruperii USL în Teleorman ar avea, pentru liberalii din administraţia locală efecte mai mult nocive decât pozitive şi, probabil, acesta este şi motivul pentru care, la nivel judeţean, liberalii au ajuns să fie de acord asupra faptului că USL trebuie să se rupă, dar mai târziu…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.