Social

Scenariul „ai un colet”, tentativă de fraudă prin SMS

Românii sunt vizați de o campanie de tip Smishing, tentativă de fraudă propagată prin SMS ce se folosește de scenariul „ai un colet” pentru a atrage curiozitatea potențialelor victime să acceseze un link malițios. Mai departe, utilizatorul este informat că va fi nevoie să-și actualizeze o serie de date, pentru a-i fi livrat în cele din urmă presupusul colet, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

„În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduiește această schemă de phishing (uchffpu[.]cn), avem un prim indiciu că NU este vorba despre un site de curierat legitim și ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile.

Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online.

Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute.

Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie! Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță.

Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română.

Accesați sigurantaonline.ro pentru a afla cum vă puteți proteja de atacatorii care vă vânează datele. Avem și o serie de quiz-uri, dacă doriți să vă testați abilitățile de a detecta și evita astfel de amenințări: https://quiz.sigurantaonline.ro

SigurantaOnline este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și ARB, alături de parteneri din zona privată”, transmit reprezentanții DNSC.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.