Social

Scandal în Educație / Creșterea pragului de acordare a burselor de merit la 9.50, considerată de elevi un “masacru”

Printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial marți, 4 ianuarie 2022, Ministerul Educației a modificat criteriile de acordare a burselor școlare. Astfel, după ce, timp de 10 ani, bursele de merit s-au acordat pentru elevii cu medii peste 8.50, prin noul act normativ, acest prag a fost modificat, astfel că doar elevii cu medii peste 9.50 vor primi burse de merit, în timp ce de burse de studiu vor beneficia cei cu medii cuprinse între 7.50 și 9.50, în loc de 7.00 și 8.50. Totodată, actualul ordin de ministru stabilește și noile cuantumuri ale burselor, astfel: 500 lei, pentru bursa de performanță, 200 lei, pentru bursa de merit, 150 lei, pentru bursa de studiu și 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

“Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei, în același timp crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8.50 la media 9.50. Aș vrea să vă reamintesc faptul că, urmare a predării online, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost mult distorsionate astfel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Noile criterii de acordare a burselor se aplică începând cu al II-lea semestru al anului școlar 2021-2022, astfel că elevii le vor primi în funcție de mediile obținute în perioada cursurilor cu prezență fizică din semestrul I.

Decizia Ministerului Educației a stârnit un val de nemulțumiri din partea elevilor, iar Consiliul Național al Elevilor a acuzat că instituția vrea să facă economie pe spatele a milioane de elevi, amenințând, totodată, cu proteste dacă nu se revine asupra deciziei.

“A fost publicat ordinul de ministru privind criteriile generale de acordare a burselor, semnat pe 22 decembrie 2021, și care modifică pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, cum era inițial.

Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online.

Inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10. În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, prima propunere a fost eludată, iar situația a fost prezentată în mod eronat, fără niciun pic de verticalitate. De aceea, ne delimităm ferm de orice fel de expunere a faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50.

Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă și inechitabilă și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, transmit reprezentații elevilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.