Social

Scădere alarmantă a numărului de copii din școli, în Teleorman / Declinul demografic, tot mai evident

La nivelul județului Teleorman, s-a înregistrat o scădere de până la 20% a numărului de copii din școală, între recensămintele din 2021 și cel din 2011, arată INS. O reală problemă o constituie și faptul că unitățile școlare sunt în număr mic, iar necesarul de cadre didactice este foarte ridicat.

Abandonul școlar este, de asemenea, o altă problemă cu care se confruntă județul Teleorman, iar performanțele școlare sunt tot mai mici. Mărturie stau și datele Direcției Județene de Statistică Teleorman, care confirmă faptul că aproape jumătate dintre teleormăneni au un nivel scăzut de educație (în această categorie se încadrează inclusiv persoanele fără școală). Și numărul persoanelor cu studii superioare este unul îngrijorător, astfel că doar 8,8% dintre teleormăneni au absolvit o universitate.

În Teleorman există un adevărat dezastru demografic. La bază stau atât condițiile de viață, părinții plecați la muncă în afara țării sau cei care nu încurajează frecventarea școlii. Și numărul familiilor numeroase este unul foarte mare în județul nostru, cazuri în care copiii nu sunt trimiși la școală și chiar ținuți acasă pentru treburi gospodărești.

Scăderea numărului de copii a dus și la restructurarea rețelei de învățământ, astfel că numărul unităților de învățământ s-a redus considerabil, cu precădere în zonele rurale, unde există situații în care elevii mai multor clase studiază simultan. O altă situație arhicunoscută este aceea că elevii de la sate sunt reuniți într-o singură unitate școlară din localitate, transportul fiind asigurat prin intermediul microbuzelor școlare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.