Carmen Dumitrescu
Este un fapt deja cunoscut acela că în intervalul sărbătorilor importante din an, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Teleorman sunt mai ocupaţi decât în mod curent. Şi asta pentru că de sărbători există tendinţa consumului exagerat de produse culinare grele, dar şi de alcool, ceea ce poate duce, în unele cazuri, la complicaţii medicale serioase.
Nici anul acesta, programul angajaţilor de la Ambulanţă n-a fost mai uşor, comparativ cu anii trecuţi, singura problemă pe care aceştia n-au mai întâlnit-o, graţie vremii destul de calde, fiind fracturile şi loviturile rezultate din alunecări pe gheaţă.
Dar, ca în fiecare an, teleormănenii au făcut excese culinare şi o parte a acestora au ajuns pe patul de spital, chiar în primele două zile ale noului an. Potrivit unuia dintre reprezentanţii departamentului de Comunicare a Ambulanţei Teleorman, Viorica Lazăr, în intervalul 31 decembrie – 2 ianuarie, ambulanţierii s-au prezentat la 377 de solicitări. În topul problemelor pentru care s-a intervenit în cele 72 de ore s-au situat, în mod evident, problemele digestive. Ca atare, 61 de solicitări au vizat dureri abdominale, rezultate ale consumului exagerat de produse culinare grele şi ale nerespectării unor norme de prevenţie esenţiale în astfel de situaţii. Din fericire, niciunul dintre cazuri nu a fost foarte grav, chiar dacă nu poate fi deloc plăcut să petreci chiar şi câteva ore la spital de sărbători. Pe al doilea loc în topul solicitărilor la Ambulanţă s-au aflat dificultăţile de respiraţie, 36 de solicitări referindu-se chiar la această problemă.
Desigur, sărbătorile au dat şi dureri de cap teleormănenilor, din motive pe care le putem intui cu uşurinţă, astfel că pe al treilea loc în topul solicitărilor primite de Ambulanţa Teleorman la începutul noului an s-a aflat cefaleea de gradul I, 30 de apeluri referindu-se la astfel de situaţii neplăcute.
În ceea ce-i priveşte pe copii, 26 de solicitări s-au referit la probleme de sănătate ale acestora, majoritatea lor constând în afecţiuni respiratorii. N-au lipsit, la acest început de an, nici accidentele vasculare şi durerile toracice, ambulanţierii înregistrând câte 19 cazuri pentru fiecare dintre aceste urgenţe. Tot la începutul acestui an, s-au înregistrat 18 urgenţe din domeniul obstetricii şi ginecologiei, o mare parte dintre solicitări vizând naşteri. În consecinţă, şi acest început de an a fost unul dificil pentru ambulanţieri, care spun că, deşi oamenilor li se recomandă prudenţă de sărbători, foarte mulţi dintre aceştia sunt predispuşi la consumul excesiv de alimente grele şi alcool iar consecinţele, chiar dacă nu sunt întotdeauna foarte grave şi nu pun viaţa pacientului în pericol, afectează în mod neplăcut o perioadă a anului care, în mod normal, ar trebui să fie una a bucuriei, echilibrului şi cumpătării.