Eveniment

Sărbătoare de proporţii dedicată Zilei Naţionale la Alexandria

Carmen Dumitrescu

Anul acesta, Ziua Naţională a avut o semnificaţie cu totul şi cu totul deosebită pentru alexăndreni. Asta pentru că promovarea puternică a spiritului naţional prin campanii de presă i-a determinat pe mulţi să îşi reconsidere atitudinea faţă de exprimarea patriotismului. Astfel, încă de la primele ore ale dimineţii de 1 Decembrie, majoritatea balcoanelor din oraş erau împodobite cu drapelul naţional. O altă dovadă a redescoperirii spiritului naţional al alexăndrenilor a fost şi aceea că la ceremonia militară şi religioasă dedicată zilei de 1 Decembrie au participat peste 1000 de persoane, lucru inedit, în condiţiile în care în anii trecuţi la ceremoniile cu pricina nu luat parte mai mult de câteva zeci de oameni.

Ceremonia militară şi cea religioasă au adus laolaltă personalităţile judeţului

La ceremonie au participat prefectul judeţului, Zorinel Niculcea, subprefectul Carmen Daniela Dan, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Ilie Bălan, primarul Victor Drăguşin şi alţi şefi ai instituţiior deconcentrate din Teleorman. Alături de aceştia s-a aflat şi deputatul Adrian Florescu, contracandidatul lui Liviu Dragnea la aceste alegeri parlamentare care a ţinut să fie prezent în acea zi mare şi să depună o coroană de flori, alături de colegii săi de partid. Cel mai emoţionant discurs a fost cel al primarului Victor Drăguşin, care a mulţumit alexăndrenilor pentru faptul că au fost interesaţi de această sărbătoare şi că s-au implicat, într-un  număr atât de important: “Vă mulţumesc celor care cu mândrie aţi arborat drapelul. Vă mulţumesc că dumneavoastră aţi demonstrat că noi, alexăndrenii, suntem români adevăraţi. Vă mulţumesc pentru respectul pe care l-aţi dovedit faţă de tricolor, simbol etern al acestei Românii la care generaţia paşoptistă a visat, pentru care s-a jertfit şi a creat. Căci nu există simbol mai sfânt şi mai apropiat sufletului nostru decât acest drapel şi imnul nostru. Pentru aceste trei culori, oameni ai acestui pământ au murit în războaie şi în revoluţii, pentru că au apărat principiile de căpătâi pe care acestea le simbolizează. Mulţi români au ajuns în închisori. Mai presus de orice, tricolorul este simbolul unităţii suveranităţii şi integrităţii statului român. Vă mulţumesc  celor care aţi participat cu interes şi plăcere, într-un număr aşa de mare la această ceremonie. Pot să vă spun sigur că România are viitorul asigurat. Am văzut în această dimineaţă printre noi oameni care ne fac cinste şi cu care ne mândrim, am văzut destui copii veniţi cu bunicii şi părinţii la această paradă. Sunt mândru de ei şi de educaţia pe care ei au primit-o. Pentru că aşa cum îţi educi copii, cu respect faţă de ţară, imn şi drapel, tot aşa când ei vor fi oameni mari vor transmite mai departe generaţiei următoare simţământul patriotic adevărat şi curat”.

Patrioţii  au primit câte un drapel…

Cei care au urmăritcampaniasusţinută de cotidianul nostru ştiu că Stelian Ghebaru este câştigătorul concursului care a pus la bătaie un drapel oferit chiar de către primarul Victor Drăguşin. Fostul deţinut politic a renunţat de aceea să meargă la Alba Iulia de Ziua Naţională şi a venit laAlexandriapentru a se întâlni cu primarul şi pentru a-i împărtăşi iubirea sa de patrie. Victor Drăguşin i-a oferit lui Stelian Ghebaru drapelul şi i-a urat ca şi în anii următori să vină la Alexandria pentru a sărbători şi pentru a insufla dragostea de ţară celor mai tineri, menţionând că un astfel de model trebuie urmat de generaţiile tinere.

Consilierii locali au oferit populaţiei fasole şi cârnaţi, îmbrăcaţi în bucătari

Un moment cu totul şi cu totul inedit a fost acela  în care consilierii locali au servit alexăndrenii cu fasole şi cârnaţi, îmbrăcaţi precum bucătarii. Astfel, ei au făcut deliciul publicului larg care a avut atât posibilitatea de a discuta cu consilierii lor şi de a-i cunoaşte mai bine, schimbând câteva vorbe în dreptul unei farfurii cu mâncare tradiţională. Majoritatea consilierilor au declarat că experienţa le-a făcut bine şi că s-au simtit aşa cum era firesc să se simtă, pentru că, la urma urmei, ei sunt angajaţi în slujba cetăţenilor. Mai mult, primarul Victor Drăguşin, care a fost alături de ei pe tot parcursul evenimentului a menţionat că s-a simţit foarte bine: “Mă simt extraordinar de bine în ipostaza de bucătar, am mai făcut asta. E o mare plăcere să poţi oferi cuiva ceva. Oamenii se bucură  când mă vad aşa”.

Liviu Dragnea: Voi fi la Alexandria de Ziua Naţională şi anul viitor

Chestionat cu privire la felul în care i s-a părut celebrarea Zilei Naţionale la Alexandria, Liviu Dragnea a punctat principalele curiozităţi ale publicului, amia les că el nu a rostit nici un discurs cu prilejul ceremoniei militare, considerând că în calitate de candidat la Parlament e mai bine să nu o facă: “Ceea ce e diferit faţă de anul trecut este faptul că acum mi s-a părut mult mai pregnant sentimentul naţional, şi nu numai în Teleorman, ci în toată ţara. Cred că după ce s-a întâmplat astă vară s-a amplificat foarte  mult sentimentul patrioric la români şi am văzut răspunsul primit la acţiunea făcută de noi în Alexandria, cu steguleţele. Foarte mulţi le-au pus la ferestre. În anii trecuţi era o chestie formală, anostă, acum e o dorinţă reală de a fi aici şi de a celebra. Participarea e mai mare şi oamenii participă cu foarte multă speranţă. Pentru mine, Ziua Naţională semnifică foarte multă speranţă iar eu  îmi iubesc foarte mult ţara, chiar dacă asta e interpretată de unii sau de alţii ca un fapt anti-european, dar înainte de toate şi înainte de a fi european eu zic că trebuie să fii român şi trebuie să îţi iubeşti ţara. Întotdeauna vei fi cu atât mai respectat cu cât eşti mai demn şi cu cât lupţi pentru interesul ţării tale. Şi să ştiţi că românii în general sunt patrioţi. Trebuie să revenim la aceste valori şi să le explicăm copiilor noştri”.

O seară  de concerte

Începând cu orele 15.30, alexăndrenii veniţi la manifestările dedicate Zilei Naţionale s-au putut delecta cu muzica Lăutarilor de la Chişinău şi cu câte o porţie de vin fiert, oferit de municipalitate. Mai târziu, după ce s-a lăsat seara, primarul Victor Drăguşin le-a urat ani frumoşi tuturor românilor şi a invitat-o pe scenă pe interpreta Corina care a reuşit să mobilizeze populaţia şi să o încânte cu melodii cunoscute. Apoi, pe scena din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor au urcat cei de la Direcţia 5, care au lăsat o amintire extrem de placută tuturor iubitorilor de muzică românească autentică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.