Politic

Şapte parlamentari vor reprezenta judeţul după 11 decembrie. În actuala legislatură, cei 12 aleşi ne costă peste 200.000 de lei lunar

Una dintre principalele modificări aduse de scrutinul de pe 11 decembrie, dincolo de revenirea la votul pe liste de partid, este numărul de parlamentari. Astfel, spre deosebire de legislatura care se încheie în mai puţin de o lună, pe 11 decembrie electoratul va alege un număr fix de senatori şi deputaţi, respectiv 466, cu 122 de parlamentari mai puţin decât acum patru ani. Legislatura 2012-2016 a fost o premieră pentru Parlamentul României. La alegerile din decembrie 2012, electoratul a trimis în Parlament 588 de parlamentari, cei mai mulţi de după 1990 încoace.

În urma alegerilor din decembrie 2012, au intrat în Parlament două mari alianţe, Uniunea Social Liberală, formată din PSD, UNPR, PNL şi PC, cu 395 de mandate şi Alianţa România Dreaptă, formată din PDL, Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi PNŢCD, cu 80 de mandate. Au mai trecut pragul electoral PP-DD, cu surprinzătoarea cifră de 68 de mandate şi UDMR, cu 27 de mandate.

După alegerile parlamentare din toamna anului 2012, judeţul Teleorman s-a ales cu opt mandate de deputaţi şi patru mandate de senatori. Astfel, Nicolae Mohanu, Timotei Stuparu, Liviu Dragnea, Cătălina Ştefănescu, Adrian Simionescu şi Valentin Boboc, din partea PSD, Crin Antonescu, Marin Almăjanu şi Ică Florică Calotă, din partea PNL, Alin Bucur şi Forinel Dumitrescu, din partea PP-DD, dar şi Lucian Militaru, din partea PD-L, s-au instalat în scaunele de senatori, respectiv deputaţi, pentru a reprezenta interesele electoratului teleormănean. În urma redistribuirii, s-au ales cu mandate de parlamentar, deşi n-au câştigat colegiile uninominale în care au candidat, deputaţii Lucian Militaru şi Alin Bucur, dar şi senatorul Florinel Dumitrescu.

De la preluarea mandatelor, configuraţia Parlamentului s-a modificat în repetate rânduri, astfel că dacă fuziunile au dus automat la trecerea unora dintre parlamentari dintr-o tabără în alta, aşa cum era de aşteptat, nici traseismul politic nu este o noţiune necunoscută aleşilor teleormăneni. Astfel, la trei ani după ce au primit votul teleormănenilor, unii dintre parlamentarii de Teleorman au ales să-şi schimbe culoarea politică – senatorul Florinel Dumitrescu şi deputatul Alin Bucur au sărit repede din barca PP-DD, primul alegând să treacă în tabăra PSD, în timp ce al doilea s-a orientat către UNPR. Nici tabăra liberalilor n-a rămas intactă, astfel că deputatul Ică Florică Calotă a părăsit barca PNL pentru a i se alătura fostului premier Călin Popescu Tăriceanu în proiectul politic ce a dus la apariţia ALDE, un nou partid pe scena politică.

Într-o singură lună, cei opt deputaţi încasează indemnizaţii de peste 43.000 lei, precum şi peste 85.000 de lei cheltuieli pentru cabinetele de parlamentar din circumscripţie. La aceste sume se adaugă cheltuielile suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exercitarea mandatului (cheltuieli de cazare, transport şi telefonie mobilă), diurna deputaţilor şi cheltuieli efectuate cu deputaţii trimişi în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

De asemenea, cei patru senatori încasează, lunar, indemnizaţii de peste 20.000 de lei, la care se adaugă cele peste 46.000 de lei, sumă ce reprezintă cheltuielile suportate din bugetul Senatului României pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare din circumscripţia electorală, diurna pentru deplasare la lucrările Parlamentului şi diurna pentru deplasare în circumscripţia electorală, precum şi cheltuielile suportate din bugetul Senatului României pentru exercitarea mandatului (cazarea senatorilor, transportul acestora şi abonamentele de telefonie mobilă), precum şi cheltuielile efectuate cu senatorii trimişi în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.