Economie

Șapte licee din Teleorman, selectate pentru concursul național “Știu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile școlii”

Concursul “Știu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile școlii” este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale de Ministerul Educației din anul 2013 şi are o continuitate la nivel național.

Activitățile de informare prin intermediul concursului au fost implementate pe plan național, timp de 7 ani la peste 3000 de elevi din toată țara, care acum sunt lucrători.

În baza protocolului de colaborare dintre Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman și Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, au fost selectate  să participe la acest proiect următoarele unități de învățământ: Liceul Tehnologic nr.1 Alexandria; Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Alexandria; Liceul Tehnologic “A.Saligny” Roșiorii de Vede; Liceul Teoretic “C. Noica” Alexandria; Liceul Tehnologic “V. Madgearu”  Roșiorii de Vede; Liceul Teoretic “Marin Preda” Turnu Măgurele; Liceul Teoretic “Unirea” Turnu Măgurele;

În acest context, reprezentanții ITM Teleorman consideră că acțiunea vizează un grup țintă extrem de important pentru toate sectoarele de activitate, iar informarea elevilor din învățământul liceal și profesional referitor la legislația muncii, dincolo de faptul că este o necesitate atât pentru lucrători cât și pentru angajatori poate contribui “la consolidarea politicilor naţionale ce vizează dezvoltarea unor sinergii cu alte domenii, printre care și învăţământul”.

Astfel, inspectorii de muncă din cadrul  Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman au derulat acțiuni privind conștientizarea comportamentului preventiv în mediul de muncă, crearea unui sistem de orientare practică privind conștientizarea atitudinii preventive în mediul de muncă și combaterea accidentelor de muncă se poate realiza la categoria de vârstă peste 15 ani, când din punct de vedere legal elevii au acces în locuri de muncă;

lecțiile practice deschise pe teme de utilizare a echipamentului individual de protecție, acordarea primului ajutor, acțiuni în situații de urgență pot fi implementate cu succes, dacă plecăm de la premiza că  pentru atingerea scopului propus demonstrațiile practice sunt esențiale, iar producătorii și importatorii de astfel de echipamente se pot adresa numai celor care din punct de vedere legal pot lucra (respectiv cei peste 15 ani); informarea privind noțiunile legislative legate de încheierea contractelor de muncă constituie un element care poate contribui la fenomenul de combatere a muncii la negru, ținând cont de faptul că elevii de liceu au dreptul legal de a munci de la vârsta de 15 ani și un număr din ce în ce mai mare accesează joburi de vacanță.

Concursul național “Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii” se va desfăşura astfel: în perioada 28.02-12.04.2022 se desfășoară cursuri la liceele participante în cadrul proiectului; în perioada 13.04.2022-14.04.2022 – desfăşurarea concursului Ştiu şi aplic! la nivel de judeţ, în perioada 13.05.-15.05.2022 – etapa națională la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Iași.

Obiectivul principal al concursului este de încurajare şi atragere a elevilor în activităţi de studiere a disciplinei numită Securitate şi sănătate în muncă, de promovare a securității și sănătății în muncă și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale.

Introducerea disciplinei Securitate şi Sănătate în Muncă în învăţământul preuniversitar constituie o componentă cheie în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin învăţarea de către tineri a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate.

Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc.

Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

Scopul acestui concurs este conștientizarea profesorilor şi tinerilor elevi, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.