Eveniment

Șapte cazuri noi de infecție cu virusul West Nile în Teleorman; alte cinci, suspecte

În ultima săptămână, 7 noi cazuri de infecție cu virusul WEST-NILE au fost confirmate în județul Teleorman, conform directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Teleorman, Mioara Comana. Este vorba de următoarele cazuri: un pacient de sex masculin, în vârstă de 68 de ani, din localitatea Gărăgău – Vârtoape, pensionar, care a fost externat în data de 14 august 2018, cu stare generală ameliorată; un pacient de sex masculin, în vârstă de 79 de ani, din localitatea  Roșiorii de Vede, pensionar, care a fost externat în data de 27 august 2018, cu stare generală ameliorată; o pacientă de sex feminin, în vârsta de 58 de ani, din localitatea  Meri -Vedea, fără ocupație, care a fost externată în data de 24 august 2018, cu stare generală ameliorată; un pacient de sex masculin, în vârstă de 81 de ani, din localitatea Dobrotești, pensionar, care a fost externat în data de 24 august 2018, cu stare generală ameliorată; un pacient de sex masculin, în vârstă de 88 de ani, din localitatea Beuca, pensionar, care a fost externat în data de 26 august 2018, cu stare generală ameliorată; un pacient de sex masculin, în vârstă de 85 de ani, din localitatea Țigănești, pensionar, care este încă internat la Spitalul Clinic Dr. V. Babeș – București; o pacientă de sex feminin, în vârstă de 65 de ani, din localitatea Poroschia, pensionară, care este încă internată la Spitalul Clinic Dr. V. Babeș – București.

În timpul internării, la toți pacienții s-au recoltat probe de sânge și LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul Național Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. În data de 27 august 2018, DSP Teleorman a primit buletinele de confirmare a diagnosticului de la Institutul Național Cantacuzino pentru cei 7 pacienți.

De asemenea, DSP Teleorman precizează faptul că mai sunt suspecte 5 cazuri, astfel: un pacient de sex masculin, de 70 de ani, din localitatea Vitănești, un pacient de sex masculin, de 68 de ani, din Trivale Moșteni – sat Brătășani, o pacientă de sex feminin, de 70 de ani, din Alexandria, un pacient de sex masculin, de 78  de ani, din Balaci, un pacient de sex masculin, de 82 de ani, din localitatea  Zâmbreasca.

Printre măsurile luate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Teleorman a fost avertizarea din timp, cu mult înainte de apariția acestor cazuri, a tuturor primăriilor din județ de pericolul pe care îl reprezintă populațiile de țânțari în perioada sezonului estival (din luna mai până în luna octombrie), împreună cu recomandările de revizuire a planului anual de combatere a țânțarilor și de a efectua în mod practic acțiuni de dezinsecție împotriva vectorului-țânțar care transmite boala West-Nile.

De asemenea, a fost informat Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman, deoarece, conform Directivei 2004/33/EC privind securitatea sângelui și produselor din sânge donate, se impune restricția de la donare timp de 28 de zile, în zona în care apar cazuri umane de infecție West Nile.

În acest context, DSP Teleorman face câteva recomandări de autoprotecție către populație: să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre), să utilizeze substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă și gunoiul menajer.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.