Social

“Săptămâna verde” – “Săptămâna pierdută”, consideră profesorii și părinții despre introducerea programului de promovare a principiilor dezvoltării durabile în școli

Anul școlar în curs aduce noutăți pentru elevi și cadre didactice, care vor avea în calendar o “Săptămână verde”, un program relativ similar cu “Școala Altfel”, lucru ce nu este văzut cu ochi buni tocmai de către profesori. Fiecare unitate de învățământ va alege o săptămână, în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, iar elevii vor desfășura activități în afara sălii de clasă, principalele teme pe care se vor realiza activitățile fiind legate de natură și schimbările climatice.

De asemenea, fiecare unitate de învățământ va avea obligația de a desemna un responsabil de mediu, care de obicei este consilierul educativ, adică un profesor care va coordona acest program, conform unei note transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Acest lucru a atras o serie de reacții negative, precum: “Și ce spor salarial va primi acest responsabil de mediu? Fiind o sarcină în afara fișei postului ar trebui și remunerat, nu? ” sau “Un responsabil pentru ceva ce încă nu se știe, că ciuciu metodologie… Tipic ministerului! Ăștia așa ajung în minister, habar nu au de ce trebuie să facă, dar se descurcă ei cumva…”.

În același timp, în mediul online, au apărut păreri și despre faptul că “săptămâna verde” va dispune de propria metodologie de organizare, pe care școlile o vor primi după ce se va aproba prin Hotărâre de Guvern “Strategia Națională privind Educația pentru Mediu și Schimbări Climatice 2023-2030”: “Încă o tonă de hârtii verzi. Planuri, planificari, tabele, situații, etc. Verzitura asta ar putea fi inclusă la orice materie. Dar e probabil prea complicat pentru absolventii de Spiru Haret și doctorii din Ministerul Educației. E mai bine așa, încă o rupere de ritm, încă un fel de vacanță ca să se evapore motivația și energia”.

În documentul transmis de Minister sunt menționate obligațiile conducerilor unităților de învățământ, și anume desemnarea responsabilului de mediu și realizarea unei adrese de email dedicate, prin care se va comunica în legătură cu modul de desfășurare al programului, dar și pentru a posta pe platforma specială realizată desfășurării acestui program.

Se pare că acest program stârnește controverse atât în rândul cadrelor didactice, cât și al părinților. Tot în mediul online, acest subiect este intens discutat: “O altă prostie ideologică introdusă în școli”. Imediat ce această informație s-a transmis pe platformele de socializare, reacțiile nu au ezitat să apară. Conform declarațiilor unor persoane chestionate, cadre didactice ale unităților de învățământ preuniversitar din județ, ar fi vorba mai mult de acte, decât de activitatea în sine. “Poate unii sunt dornici să facă activități, dar trenează hârtiile, nu contează dacă realizezi sau nu activități, important e să ai hârtii”. Lipsa de fonduri este, de asemenea, una dintre principalele probleme semnalate, după cum declară un alt respondent, profesor în cadrul unei școli din mediul rural al județului: “La școlile mari, unde sunt bani, se pot face activități frumoase, dar la noi e greu și cred că și în alte părți”.

Un alt cadru didactic declară, referindu-se la acest program: “La fel ca și în programul «Școala Altfel», se vor face activități ecologice și, practic, cursuri deloc. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Este o săptămână pierdută”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.