Activitate in cadrul proiectului Erasmus+ KA2 ,,Schools Coding, Robots Meeting ” Înțelegerea limbajelor de programare devine din ce în ce mai importantă în lumea modernă și este mai bine și mai ușor să înveți mai devreme aceste abilități și nimănui nu trebuie să i se refuze șansa de a face acest lucru!
Evaluând stilul de viata in secolul 21, devine evident faptul ca majoritatea elevilor iși continua vietile ca utilizatori de baza sau dependenti de instrumentele digitale. Astfel, pentru a fi alaturi de aceștia, conducerea Școlii Gimnaziale Nr.5 a înțeles că este vital să abordeze pe elevii de generație” Z”, cum au fost numiți elevii noii generații, prin metodologii potrivite acestei ere. De aceea, la nivelul unității de învățământ a fost inițiat acest proiect de parteneriat cu școli din Turcia si Grecia, pentru a face schimb de experiente si a ne îmbogati cunostintele. La Scoala Gimnaziala Nr.5 este singurul club de robotica din Alexandria!
Ca institutie, unitatea de învățământ este într-o continuă căutare a dezvoltării abordărilor moderne în educație și caută sa implice elevii acestei generatii in aplicatii STEM si in studii de programare si proiectare a robotilor, fapt care a condus la punerea bazelor unui club de robotica în școală sub indrumarea prof. Mihaela Ciofalca si Corina Voicu Popescu .
Proiectul Erasmus+ urmărește realizarea unui cerc de inițiere in programare , precum si motivarea și conștientizarea elevilor asupra beneficiilor invatarii limbajelor de programare. “Împreună, vom învăța cum conceptul de “codificare” dezvoltă gândirea noastră computațională.
Trebuie sa acceleram imbunatatirea competentelor digitale, inclusiv a celor legate de programare. Daca vrei sa reusesti la locul de munca, in afaceri sau in sectorul productiei, trebuie sa detii o gama larga de competente digitale.
In secolul XXI, competentele digitale sunt esentiale pentru toti. Programarea este o modalitate amuzanta si pasionanta de a ne insusi cunostinte de IT, intr-un cadru colaborativ. Gandirea computationala stimuleaza potentialul creativ . Nu este vorba de tehnologie, ci de propria dezvoltare. Daca invatam sa scriem cod, vom putea intelege cum functioneaza lucrurile din jurul nostru, vom explora idei si vom fi mai creativi. Mai mult, ne vom putea da frau liber creativitatii si vom putea colabora cu oameni minunati din intreaga lume”, sunt de părere cele două îndrumătoare.