În cursul lunii noiembrie 2016, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfăsurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, depozitarea de seminţe, legume şi fructe.
Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
În unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente, precum şi 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei.
Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost cele privind nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, substanţe dezinfectante, pereţi, spaţii, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursă apă, grup sanitar, vestiar, plafon, acţiuni DDD, paleţi, becuri, plase protecţie, păianjeni, lavetă, coşuri, blaturi rafturi); documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare); etichetare, buletine analiză şi ambalare; documente şi trasabilitate; personalul (fişe de aptitudini, echipament de protecţie, stare de sănătate neatestată, instruiri); altele (înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare, compatibilităţi, mijloc auto neînregistrat).
Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi în 24 de judeţe printre care și Teleorman. La nivelul județului Teleorman au fost aplicate sancțiuni în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea caracteristicilor de calitate ale produsului (substanţă uscată).
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă şi probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate. (C.P.)