Eveniment

Sancţiuni aplicate de pompieri pentru nerespectarea regulilor pe linia apărării împotriva incendiilor

Monica DUMITRESCU

Pompierii militari teleormăneni alături de reprezentanţi ai structurilor M.A.I., constituiţi în echipe mixte, au derulat controale şi verificări la obiectivele şi operatorii economici ce desfăşoară activităţi cu public numeros, din categoria cluburi şi discoteci. Astfel, în perioada 21 – 30 ianuarie 2017, s-au executat şapte controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, fiind aplicate patru amenzi în cuantum de 31.500 lei, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, cpt. Gelu Dragomir, principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire au vizat: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucţionarea căilor de evacuare, instructajul angajaţilor, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi existenţa planurilor de evacuare în caz de incendiu.

Totodată, pe timpul controalelor executate a fost depistat un caz de încălcare gravă a cerinţei de securitate la incendiu, situaţie care a generat aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor la un operator economic din oraşul Videle. Inspectorii de prevenire au constatat faptul că spaţiul era pus în funcţiune fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, fără asigurarea dotării cu instalaţii de stingere, detecţie, semnalizare şi pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi în caz de incendiu, nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune a construcţiei, acestea constituind încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, fapt ce a impus, conform prevederilor legale în vigoare (HG nr. 915/2015), aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării acestuia.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat şapte acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

Pentru asigurarea nivelului corespunzător de protecţie a celor care frecventează astfel de locaţii, administratorii au obligaţia să respecte numărul maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia în vigoare, pentru aceste categorii de construcţii, să solicite sprijinul pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

În luna februarie, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman îşi vor concentra activitatea de verificare a respectăriilor normelor de prevenire şi stingere a incendiilor la unităţile sanitare cu paturi şi unităţile de învăţământ din judeţ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.