Social

Salvaţi de contestaţii – Trei dascăli teleormăneni au promovat examenul de definitivare în învăţământ după contestaţii

La sfârşitul săptămânii trecute, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a afişat rezultatele finale ale examenului naţional de definitivare în învăţământ, după soluţionarea contestaţiilor. Din cei 19 dascăli care au contestat rezultatele doar trei au avut câştig de cauză şi au fost declaraţi admişi. Potrivit inspectorului şcolar Tatiana Davidescu, cei trei dascăli au obţinut după contestaţii aproape câte un punct în plus, suficient pentru a atinge pragul minim necesar pentru promovare. Acesta a menţionat că o parte dintre contestatari s-au ales cu note mai mici, în unul dintre aceste cazuri diferenţa dintre nota iniţială şi cea finală fiind de aproape două puncte.

În Teleorman din cei 99 de dascăli admişi să participe la proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ după susţinerea inspecţiilor la clasă doar 80 au finalizat examenul. Trei dascăli nu s-au prezentat la proba desfăşurată în data de 18 iulie, 16 candidaţi au renunţat la o oră după ce au primit subiectele, considerând că nu au nicio şansă să obţină minim nota 8, aceştia având dreptul, conform metodologiei să participe la examenul de definitivare şi anul viitor şi un candidat a fost eliminat după ce a fost surprins copiind.

Din cei 80 de candidaţi teleormăneni rămaşi în cursa pentru obţinerea dreptului de practică în învăţământul preuniversitar doar 28 au obţinut iniţial cel puţin nota 8, condiţie obligatorie pentru promovare începând din acest an, anul trecut nota minimă de promovare fiind 7. În urma contestaţiilor numărul promovaţilor a ajuns la 31, procentul de promovabilitate fiind puţin peste 35% în Teleorman.

Cei mai mulţi dintre candidaţii promovaţi au avut note cuprinse între 8-8.99, la nivel judeţean înregistrându-se o singură notă de 10 la specializarea educatoare. La polul opus s-au aflat 9 candidaţi care nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5.

La nivel naţional procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013, după soluţionarea contestaţiilor, este de 51,26%, respectiv 3.409 candidaţi, dintre cei 6.651 care au finalizat proba scrisă. Comparativ cu rezultatele parţiale, din data de 23 iulie, se constată o creştere de 3,43%. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj – 82,35% -, iar cel mai scăzut, în judeţul Călăraşi – 33,33%. Dintre candidaţii care au reuşit să  promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174, note între 9,50 şi 9,99.

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.