Economie

Salariul minim poate fi acordat cel mult doi ani / Angajatorul, obligat să majoreze venitul după această perioadă. “Capcana” e că o poate face chiar și cu 1 leu

Modificările aduse Codului muncii prin Ordonanța de Urgență nr. 130/17 decembrie 2021, care produce efecte de la 1 ianuarie 2022, prevăd că angajatorii din România nu vor mai putea acorda angajaților salariul minim pe economie pe perioadă nedeterminată. Aceștia vor fi obligați să majoreze venitul salariaților după 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă, prevederile ordonanței fiind aplicabile și salariatului încadrat în muncă cu salariul minim brut pe țară, care are deja un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni.

“După alineatul (2) al articolului 164 din <LLNK 12003     0923 2V1   0 45>Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:

„(2^1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplică şi pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”, se arată în textul ordonanței de urgență.

“Capcana” noilor reglementări este aceea că angajatorul poate face majorarea salariului chiar și cu 1 leu, nefiind prevăzută o sumă minimă cu care angajatorul este obligată să majoreze venitul angajatului plătit cu salariul minim.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.