Social

S-au încheiat contractele cu principalii furnizori de servicii medicale din judeţ – spitalele au primit 63.254.390,07 lei

După o perioadă în care au stat la masa negocierilor, s-a încheiat contractarea serviciilor medicale, după intrarea în vigoare a noului contract cadru la 1 iunie, între conducerile spitalelor din judeţ şi reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman. Furnizorii de servicii medicale au primite bugete mai mari în comparaţie cu lunile trecute, iar reprezentanţii CAS spun că acest lucru ar avea ca principală cauză nu neapărat o creştere a numărului de servicii medicale, ci este vorba de creşterile de tarife la serviciile medicale pe care le contractează şi care sunt mult mai aproape de cele de pe piaţă.

În urma semnării documentelor pentru contractarea serviciilor medicale pentru anul 2014, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria a obţinut 28.579.819,12 lei valoare de contract pentru anul 2014, Spitalul Caritas Roşiorii de Vede a obţinut 8.569.274,82 lei, Spitalul de psihiatrie Poroschia a încheiat un contract în valoare de 5.105.941, 72 lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede – 4.480.396,91 lei, Spitalul Turnu Măgurele – 5.545.800,38 lei, Spitalul Videle are un contract în valoare de 7.038.804,97 lei, Spitalul orăşenesc Zimnicea a încheiat pentru furnizarea serviciilor medicale un contract în valoare de 3.492.971,63 lei, iar SC Oncovit SRL, clinică privată cu specific oncologic şi unde bolnavii de cancer îşi pot face tratamentul, gratuit, prin CAS Teleorman, are o valoare de contract de 441.381,23 lei. În total, 8 spitale au contract cu Casa de Asigurări, dintre care unul este o clinică ce oferă doar spitalizare de zi, pentru tratamentul bolnavilor de cancer, în total valoarea de contract a spitalelor din judeţ pentru serviciile medicale ce le vor furniza este de 63.254.390,07 lei. Aceşti bani vor acoperi salariile, medicamentele, materialele sanitare şi ceea ce reprezintă activitatea din spital.

 

Se pune accentul pe spitalizarea de zi

Odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, se pune accent pe spitalizarea de zi, aceasta neafectând spitalizarea continuă. Astfel, spitalele au primit bani în plus pentru spitalizarea de zi. Din păcate, la nivelul unităţilor sanitare cu paturi acest tip de spitalizare încă este privit cu reticenţă de pacienţi, dar şi de unele cadre medicale.

Spitalizarea de zi presupune ca pacientul să stea în spital cel mult 12 ore. Printre afecţiunile care intră în acest regim se numără infecţia intestinală bacteriană şi virală, diareea şi gastro-enterita probabil infecţioase, hepatita virală cronică, tumora lipomatoasă benignă a pielii şi a ţesutului subcutanat al trunchiului, tiroida autoimună, hipertensiunea primară, forme de angină pectorală fără coronarografie, cardiopatia ischemică cronică, ateroscleroza cerebrală, rino-faringita acută (guturaiul comun), amigdalită acută, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonia virală, boala pulmonară obstructivă cronică cu infecţie acută a căilor respiratorii inferioare, hepatita alcoolică, colecistita cronică, avortul spontan incomplet fără complicaţii şi boala Lyme.

 

30 de cabinete stomatologice au contracte cu CAS

 

Au fost stabiliţi şi furnizorii de servicii medicale stomatologice. Astfel, la nivelul judeţului Teleorman, sunt 30 cabinete stomatologice care au încheiat contract cu CAS, contrcate ale căror valoare însumează 419.000 lei. Cea mai mare valoare de contract alocată este de 20.880,15 lei, iar cea mai mică de 11.136,22 lei.

Copiii şi beneficiarii legilor speciale, respectiv veteranii, revoluţionarii şi magistraţii înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist, pot beneficia de servicii stomatologice gratuite, potrivit noului contract-cadru, iar persoanele care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii, în cazul în care merg la unul dintre cei 30 de medici care au încheiat contract cu CAS. De asemenea, valorile de contract ale furnizorilor de servicii medicale de reabilitare pentru anul 2014 sunt în sumă de 339.000 lei, pentru intervalul iunie – decembrie 2014.

 

Laboratoarele de analize au primit mai mulţi bani

Veste bună pentrut teleormăneni: fondurile alocate laboratoarelor de analize medicale pentru anul 2014 sunt mai mari comparativ cu perioadele anterioare. Drept urmare, un număr mai mare de pacienţi ar putea beneficia de analize medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman.

Teoretic, până la sfârşitul anului, teleormănenii nu mai au niciun motiv de îngrijorare cu privire la analizele medicale. Bugetul alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru lunile iunie – decembrie 2014 ar fi suficient pentru pacienţii care au bilet de trimitere pentru analize. Laboratoarele de analize au primit pentru luna în curs un buget de 387.000 lei, iar pentru perioada iunie – decembrie 2014 laboratoarele au o valoare totală de contract în sumă de 2.106.999 lei.

La fiecare început de lună, laboratoarele de analize medicale sunt asaltate de pacienţi care au nevoie de rezultatele investigaţiilor paraclinice pentru a le fi stabilit un diagnostic clar şi de obicei, bugetul se epuizează în prima săptămână. Asiguraţii care nu pot amâna efectuarea analizelor pentru o dată ulterioară şi, evident, să se programeze din timp, trebuie să se uite foarte atent pe lista de preţuri şi să achite analizele de care au nevoie, iar pentru cele care suportă amânare îşi pot face programare. Teoretic, odată intrat în vigoare noul contract cadrul şi pentru că s-au alocat mai mulţi bani acestui sector, ar trebui ca asiguraţii să nu mai plătească nimic, Acum dacă numărul celor care solicită investigaţii creşte, evident că banii se vor epuiza la fel de repede, iar cei care au neapărat nevoie, tot vor scoate bani din buzunar. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.