Social

S-a deschis cutia Pandorei – Alexăndrenii sunt tot mai indignaţi de lipsa unora de bun simţ, dar nici nu depăşesc stadiul de… “plângere”

IMG_0473De când s-a dat curs unei sesizări venite din partea unor alexăndreni cu privire la deranjul pe care îl produc unii cetăţeni stând în faţa blocurilor pe băncile amplasate în acele locuri, tot mai mulţi alexăndreni îşi exprimă nemulţumirea cu privire la cum sunt întreţinute, mai exact nu sunt întreţinute spaţiile verzi dintre blocuri, până la cum spaţiile de joacă pentru copii au devenit loc de promenadă pentru câinii cu şi fără stăpân.

Alexăndrenii se arată indignaţi, mai ales de faptul că odată amplasate băncile, amenajate spaţiile de joacă sau spaţiile verzi, chiar şi schimbatul containerelor pentru depozitarea gunoiului menajer cu unele mai arătoase, acestea au fost abandonate, la propriu, pentru că nimeni nu se mai ocupă de amenajarea şi toaletarea acestor zone sau de supravegherea reală a acestora. Odată puse în funcţiune, au fost lăsate la voia întâmplării sau la cât de civilizaţi sunt oamenii şi capabili să le păstreze intacte, aceste ultime criterii fiind invers proporţionale.

Cu cât zona este mai mărginaşă, mai ascunsă ochiului sau cei care se folosesc de spaţiile amintite anterior au un grad de civilizaţie  mai puţin dezvoltat, cu atât mai mult gradul de degradare al spaţiilor fie de joacă, fie verzi sau al locurilor special amenjate pentru grătare, este mai avansat.

Toate nemulţumirile cetăţenilor se îndreaptă şi se vor răsfrânge la un moment dat în capul administraţiei locale, asta pentru că, deşi există un serviciu de ordine şi pază, acesta fie are personal insuficient, fie nu-şi face treaba, pentru că alexăndrenii se plâng de cât de neliniştiţi sunt în propriile locuinţe din cauza gălăgiei din faţa blocurilor, fie din cauza furturilor din curţi, fie pentru că spaţiile de joacă pentru copii sunt folosite de proprietarii de câini pentru ca aceştia din urmă să-şi facă necesităţile fiziologice, fie gunoiul nu este ridicat la timp sau dacă este ridicat, ce nu este în container rămâne pe jos şi începe să pută, la propriu.

Astfel, în cursul zilei de ieri, la redacţie, a sunat Alexandru Fierăscu, de 64 de ani, locatar al blocului M17 din zona Peco, acesta, printre multe nemulţumiri pe care şi le-a exprimat, a punctat expres faptul că de curând în zonă au fost montate două grătare, la o distanţă oarecum mică între ele, care de când au fost amplasate creează doar probleme din cauza scandalagiilor care-şi fac veacul la acestea. Domnul Fierăscu nu este supărat pentru că acestea există, dar dacă pentru liniştea locatarilor scoaterea lor ar fi soluţia, atunci asta solicită, pentru că, spunea dumnealui, „dacă nimeni nu poate asigura liniştea locatarilor, pentru că nu am văzut picior de poliţist local prin zonă, atunci mai bine fără ele. O altă problemă ar fi cea a zonei unde se depozitează gunoiul menajer. Containerele din această zonă sunt mai tot timpul pline, cei care ridică gunoiul vin din când în când, ieri (n.r.- luni, 15 iulie), la ora 11.00, nu venise nici o maşină să ridice gunoiul, iar soţia mea a sunat la ADP şi a cerut să vină cineva de la gunoi să ia pubele. Gunoiul e mai tot timpul pe jos, iar cei care vin, ce este căzut pe jos, acolo îl lasă. A treia problemă o ridică spaţiile de joacă pentru copii pe care nimeni nu le supraveghează. Avem un regulament de convieţuire în comun, dar nimeni nu-l aplică. Nimeni nu constată aceste nereguli şi dacă facem sesizări tot nimeni ia atitudine. Dacă poliţia locală nu constată aceste nereguli pe care ar trebui să le sancţioneze, atunci cine să ia măsuri? Revenind la spaţiul de joacă, în acesta, în loc să se joace copii, pentru faptul că nu este îngrădit, a devenit loc de promenadă pentru câinii cu şi fără stăpân, care-şi fac nevoile unde a doua zi copiii se duc să se joace în nisip. Ba mai mult, de când cu acele două grătare, a devenit şi WC public pentru huliganii care vin noaptea să se distreze cu băutură şi seminţe, pe care după ce le consumă lasă ambalajele pe jos. Dacă asta e ţara în care trăim, plină de hoţi, huligani şi nesimţiţi asta nu înseamnă că nu trebuie ca nimeni să ia atitudine, că trebuie lăsaţi în pace. Poliţia locală ce face? Ce atribuţii are? O ultimă problemă ar fi cea a aşa ziselor spaţii verzi din jurul blocurilor, că s-au făcut adevărate tufişuri, bălării la propriu, pe care nimeni nu catadicseşte să le tundă, să le cosmetizeze. Dacă le jumulim noi, riscăm amenzi pentru distrugerea spaţiului verde, aşa că mai bine le lăsăm bălării”.

O altă sesizare vine din partea unei locatare din zona blocurilor 456, D.V., care este extrem de nemulţumită de spaţiul de joacă amenajat pe zona unde erau fostele bazine de combustibil utilizat la producerea agentului termic în sistem centralizat de către centrala din zonă. Astfel, spunea doamna respectivă, acel spaţiu a fost îngrădit, au fost puse două bănci şi doi pomi şi asta a fost tot. Iarba din acel spaţiu de joacă se pare că este „de la natură, plină de pir şi de care nu se ocupă nimeni”. Plus de asta, în acel spaţiu copiii nu se pot juca, nu au cu ce, iar „noaptea este loc de distracţie pentru derbedei”.

O altă nemulţumire care are legătură cu liniştea şi siguranţa publică este exprimată chiar pe blogul primarului Victor Drăguşin, de către CC, în care se arată că „în 2013, casele situate în cvartalul delimitat de străzile Ion Creangă, Cuza Vodă, Libertăţii, TV (n.r.- Tudor Vladimirescu) sunt, din ce în ce mai des, victimele hoţilor (cazurile pe care le ştiu eu sunt pe strada I. Creangă, până la Poliţia Judeţeană şi pe Cuza Vodă). Am făcut plângere la Poliţie, atât eu (pentru mama, care locuieşte în zonă), cât şi vecinii. Acum, „vizitele” sunt aproape în fiecare noapte (chiar de la ora 21) – nu se mai tem de nimic, văzând că măsurile de combatere nu există.

Ce putem face, domnule primar? SIGURANŢA LOCUITORILOR (din această zonă, cel puţin) practic NU MAI EXISTĂ! Le e frică să mai stea în propriile case. [Există o cameră video a Primăriei la Grădiniţa de la nr. 79, dar nu ştiu dacă este funcţională şi, fiind în curte, ar fi utilă doar dacă hoţii intră prin acea curte; ar fi un plus montarea pe stradă a altor camere, dar se pare că hoţii pătrund prin fundul curţilor locuite după ce, presupun, intră printr-o curte părăsită. Dar montarea de camere video, deşi ar da un sentiment de supraveghere, nu poate constitui PRINCIPALA măsură.] Deci, ce putem face?”. Se pare că în această zonă se vor intensifica patrulele Poliţiei Locale, după cum a primit răspuns acest cetăţean din partea edilului Alexandriei.

Totuşi, trebuie pă fim conştienţi că toţi vrem şi avem nevoie de băncile din parcuri, însă, cu toate astea, mai din distracţie sau mai din nepăsare, imediat ce sunt instalate, noi sau vechi, dar funcţionale, uneori sunt rupte de găştile de tineri exuberanţi. Asta se întâmplă şi cu grătarele. Avem nevoie de ele, sunt utile celor care vor să facă un grătar, în linişte şi condiţii optime, cu excepţia lipsei apei la îndemână. Chiar dacă au tot atâta nevoie de o bancă în parc, cât au şi bătrânii, de un spaţiu optim amenajat pentru pregătirea unui grătar, se pare că „rebelii” le ciuntesc repede, ori le deteriorează, ori fură grătarul şi acestea devin inutile dacă nu vii de acasă cu fierul necesar. Auzim des plângeri cum că nu avem un oraş prea curat, însă, dacă suntem sinceri pe deplin, nici alexăndrenii nu-şi prea dau silinţa să îl păstreze măcar la nivelul la care e. Mulţi doar se arată indignaţi şi arată cu degetul, pentru că, vrem nu vrem, şi asta este o realitate, cealaltă faţă a cetăţeanului alexăndrean: se arată indignat, dar rămâne indiferent şi nepăsător. Chiar şi o sesizare, o reclamaţie, o idee, sunt bine venite, pentru că nimeni nu dă cu parul în cel ce arată neregulile, cu condiţia ca el, simplu cetăţean, să participe la păstrarea curăţeniei în oraş.

O altă latură a unora este nesimţirea şi dacă nu sunt aspru pedepsiţi, nici bunul simţ şi nici eventualitatea unei amenzi nu îi opreşte pe nesimţiţi. Potrivit prevederilor în vigoare, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu deterioreze şi să nu murdărească străzile, trotuarele, aleile, monumentele, statuile, fântânile arteziene, bănci, coşuri de gunoi, garduri, ziduri, aparate de joacă sau locuri de joacă. Cu toate astea, pe nesimţiţi şi needucaţi, nu îi împiedică nimeni să îşi facă de cap sau să respecte regulile de convieţuire în comun. Amenzile sunt destul de usturătoare, dar probabil prea mici sau aplicate prea rar de către poliţişti. Pentru că, mergând pe stradă, şi vorbind cu câţiva cetăţenii, care locuiesc prin diverse zone din oraş, chiar şi în centru, toţi spun că peste noapte, pe băncile din oraş, se adună tinerii seara fac scandal sau scriu pe ele. Uneori le şi rup şi nimeni nu ia nici un fel de atitudine. Probabil va mai trece multă apă pe Dunăre prin Teleorman până când cetăţeanul va (re)învăţa regulile bunul simţ, iar autorităţile locale vor „articula” mai serios astfel de atitudini „barbare” şi golăneşti. (C.P.)

One Comment

 1. atata timp cat suni la politie si ei te trimit incoace si incolo, NU se iau masuri prompte si dure, sau ii spun celui pe care l-ai reclamat, NU SE VA ASIGURA O CONVIETUIRE CIVILIZATA. derbedeii isi vor face de cap pe maideparte. NIMENI NU VEDE SI NU AUDE SEARA DE SEARA PANA TIRZIU IN NOAPTE BAIETII SMEKERI CARE PE DUNARII IN PLIN CENTRU LANGA PRIMARIE, CONS. JUDETEAN, PREFECTURA, NU DEPARTE DE POLITIE SI SRI FAC UN ZGOMOT GREU DE SUPORTAT CU MOTOCICLETELE LOR PUTERNICE. UNDE ESTE POLITIA LOCALA DAR MAI ALES CEA RUTIERA (trece pe langa ei si nu-i vede nici aude). DE CE II PLATIM DIN BANII NOSTRII ???
  au adoptat NEIMPLICAREA. EI NU VOR SA-I SUPERE PE DELICVENTI. DE CE DOMNILOR. DACA SESIZAM IN SCRIS, PRIMIM RASPUNSURI DE TE MIRI SI TU CUM POT, CE POT SA SCRIE CEI PLATITI DIN BANII PUBLICI PUSI SA VEGHEZE LA LINISTEA PUBLICA.
  TOTUL ESTE FACUT IN ASA FEL INCAT SA TE LASI PAGUBAS, IAR DERBEDEII SA-SI FACA DE CAP MAI DEPARTE.
  UNDE O SA AJUNGEM CONTINUAND STAREA ASTA DE FAPTE ???
  UNII ISI UMPLE BUZUNARELE DE BANI, ALTII-MAJORITATEA-SUPORTA CONSECINTELE FAPTELOR DERBEDEILOR PE PROPRII NERVI DISTRUSI.
  ASTA ESTE CIVILIZATIE, TARA EUROPEANA ???

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.