Deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică, a adus, recent, în atenția aleșilor din camera inferioară a Parlamentului, un subiect ce constituie, în viziunea acestuia, „un motiv de laudă” pentru România, respectiv mierea românească.
Potrivit președintelui ALDE Teleorman, România este principalul producător de miere din Uniunea Europeană, iar jumătate din mierea produsă în România este exportată. Cu toate acestea, susține deputatul ALDE de Teleorman, producţia internă nu acoperă întreaga nevoie şi în magazine se găsește adesea miere de import.
„România este unul dintre cei mai importanţi producători de miere din blocul comunitar. Avem aproximativ 40.000 de apicultori, înregistraţi oficial, care împreună deţin peste 1,6 milioane de familii de albine. În fiecare an producem, în medie, peste 25.000 de tone de miere. Cel mai bun an a fost 2015, când ne-am situat pe primul loc în Europa, cu o producţie de 35.000 de tone. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte consumul, suntem la coada clasamentului”, susține deputatul ALDE de Teleorman, în declarația sa politică.
Potrivit liderului ALDE Teleorman, anual, un român consumă în medie doar 550 de grame de miere, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, el se situează încă în coada clasamentului european.
„Mai bine de jumătate din cantitatea de miere pe care România o produce, merge la export, adică între 12.000 şi 15.000 de tone, în funcţie de cât de bun a fost anul respectiv. O bună parte din cealaltă jumătate este vândută în ţară prin diverşi procesatori şi doar foarte puţină direct de către cei care o produc. Exporturile de miere se ridică la 50% – 60% din producţia totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportăm pleacă în Germania şi restul în Spania şi ţările nordice, de fapt în zonele în care se înregistrează cel mai mare consum de miere. Mierea românească mai ajunge şi în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantităţi minuscule. Sectorul de miere ecologică a fost un sector care a debutat foarte bine în România. Sunt în conversie şi certificare aproape 100.000 de familii de albine, iar în cei mai buni ani s-au obţinut în jur de 3.000 – 3.500 de tone de miere ecologică”, a mai precizat Calotă Florică Ică, în declarația sa politică.
Potrivit deputatului ALDE, cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că procesatorii amestecă mierea, pentru a-şi maximiza profitul, iar mierea românească pură nu se mai găsește decât la foarte puțini procesatori. „Apicultorii, în general, vând pe marginea drumului. Sunt în jur de 20 de procesatori care, din păcate, amestecă acest produs românesc cu produse venite din spaţiile extracomunitare, precum Ucraina, China, Mexic, Argentina şi nu mai ştim ce consumăm, din păcate. Apicultorii sunt de părere că o soluţie pentru o miere de calitate ar fi înfiinţarea unor cooperative, de către aceştia. Însă problema majoră cu care se confruntă apicultorii în ultimii ani este schimbarea climatică. Modificarea bruscă a temperaturilor şi a vremii a devenit tot mai frecventă, afectând serios activitatea albinelor”, a mai susținut Calotă Florică Ică.
În prezent, la Comisia pentru agricultură, se află în dezbatere Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013. Prin inițiativa legislativă se urmărește ca românii să poată consuma miere şi produse apicole de calitate superioară.