Politic

Rocada mare în boxa acuzaţilor

Sorin Ovidiu Bălan

Arestarea preventivă, în urmă cu jumătate de an, a unuia dintre cei mai buni polițiști din România, a ridicat încă de la început foarte multe semne de întrebare. Acuzaţia adusă de anchetatori comisarului-şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba, era mai mult decât străvezie: favorizarea unor grupări de crimă organizată. Nu se făceau nici un fel de altfel de precizări, sub explicaţia că ancheta este abia la început şi nu pot fi dezvăluite mai multe elemente.

L-am cunoscut pe acest super poliţist, dedicat trup şi suflet meseriei sale. Ştiu că de multe ori şi-a riscat viaţa şi a pus-o în pericol pe cea a familiei lui. Când auzi despre o astfel de acuzaţie, te întrebi, firesc, dacă nu cumva cel despre care ştiai că este un poliţist model a călcat cumva strâmb. Cine ştie ce motive l-ar fi putut împinge să o apuce pe căi greşite.

La o analiză simplă a situaţiei însă, totul a apărut cusut cu aţă albă. Mi-am exprimat încă de la început, o dată cu arestarea, că totul pare o făcătură. Primul semn de întrebare a venit de la însăşi acuzaţia adusă. Puţină lume ştie, şi asta pentru că Traian Berbeceanu a preferat să-şi facă treaba fără publicitate, că şeful BCCO Alba a destructurat mafia jefuitorilor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Beneficiarul uneia dintre brăţările dacice extrem de valoroase furate din vechile situri, a fost însuşi Adrian Năstase, la vremea aceea prim-ministru. Şi atunci, de ce Berbeceanu să fi luat mită de la nişte amărâţi de infractori din Alba şi Hunedoara, când putea foarte bine să cadă la pace cu prim-ministrul, mult mai curat şi mult mai sigur, ca să îl scoată din dosarul brăţărilor. Cu siguranţă că avantajele pe care i le-ar fi oferit Adrian Năstase ar fi fost infinit mai mari decât o şpagă dată de infractori. Şi totuşi, Berbeceanu nu a ezitat să finalizeze dosarul, cu Năstase acuzat. Tot Berbeceanu a probat şi activitatea infracţională a fostului şef al poliţiei municipale din Deva. Şi multe alte cazuri.

Adevărul a ieşit la lumină. Dosarul pe baza căruia a fost arestat preventiv Traian Berbeceanu este o făcătură. O măsluială a unor nemernici ca să se răzbune pe el. Din acuzatori, anchetatorii comisarului-şef au ajuns acuzaţi. Şi, cu siguranţă, vor ajunge după gratii.

De ce cred eu că este mai mult decât semnificativă această răsturnare de situaţie. Nu numai pentru că adevărul a fost repus în drepturile lui. Dar mai ales pentru că a fost repus la timp. Înainte ca dosarul să fie trimis în faţa instanţei care, pe baza documentelor măsluite şi a mărturiilor false l-ar fi putut trimite nevinovat în puşcărie pe Berbeceanu.

Cred că acum, cu acest caz, s-a sfârşit în Justiţia română epoca „Ţundrea”, nevinovatul care a stat în puşcărie doisprezece ani şi jumătate.

Că vremea dosarelor măsluite, vremea folosirii Justiţiei ca armă împotriva duşmanilor, ca posibilitate de răzbunare, a apus. Că a venit vremea condamnării adevăraţilor vinovaţi. Doamne ajută!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.