“Se impune reînfiinţarea şcolilor profesionale” – Valeria Gherghe
Doar 1330 de candidaţi din cei 3776 care s-au prezentat în prima sesiune a bacalaureatului în Teleorman au promovat examenul, aceasta însemnând un procent de promovabilitate de doar 35,22%. Teleormanul s-a clasat astfel în ierarhia naţională pe penultimul loc, cu peste 20 de procente sub media pe ţară.
Cele mai slabe rezultate au înregistrat absolvenţii liceelor tehnologice, doar 7,68% dintre aceştia reuşind să promoveze în Teleorman. Dintre absolvenţii liceelor teoretice teleormănene au promovat 55,70%, în timp ce în rândul absolvenţilor liceelor vocaţionale s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 52,67%.
Procentul de promovabilitate în rândul absolvenţilor din seria curentă este de 40,39%, în timp ce al celor din seriile anterioare este de doar 20,08%.
Faţă de anul 2012, în Teleorman s-a înregistrat anul acesta o creştere a promovabilităţii la Bacalaureat de 6,11 procente.
“Rezultatele sunt slabe, dar previzibile. S-a înregistrat o creştere a procentului de promovabilitate faţă de anul trecut şi o creştere faţă de simulările din acest an. A fost un examen corect, respectându-se metodologia, fără incidente. Se observă că liceele teoretice au promovabilitate mare, în timp ce liceele tehnologice au un procent de promovabilitate din ce în ce mai mic. Din punctul meu de vedere se impune reînfiinţarea şcolilor profesionale”, a declarat inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe.
Promovabilitate zero la un liceu din Teleorman
Pentru al doilea an consescutiv, Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede (fostul Grup Şcolar Auto) a înregistrat promovabilitate zero la Bacalaureat, niciun absolvent din acestă unitate de învăţământ nefiind promovat. Rezultate foarte slabe a înregistrat şi Liceul “Andrei Şaguna” din Botoroaga unde niciun candidat din promoţia 2013 nu a reuşit să promoveze. Aici însă a promovat un candidat din seria anterioară, aşa încât, datorită numărului foarte mic de candidaţi prezenţi (26), această unitate de învăţământ a înregistrat un procent de promovabilitate de 3,85%. Cu doar trei candidaţi promovaţi din cei 141 prezenţi şi un procent de promovabilitate de 2,13%, Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” din Roşiorii de Vede a prins şi anul acesta unul din ultimele trei locuri în topul promovabilităţii la nivel judeţean. Nu sunt departe nici Liceul Tehnologic nr. 1 (Rulmentul) şi Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” (Agricol) din Alexandria unde procentele de promovabilitate în această sesiune au fost de 4,07%, respectiv 4,08%, primul având 11 candidaţi promovaţi din cei 268 prezenţi, celălalt 12 candidaţi promovaţi din 293 prezenţi. Candidaţilor nepromovaţi de la aceste unităţi de învăţământ li se mai adaugă şi zecile de absolvenţi care nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat în această sesiune, pe locul I la absenţi situându-se Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” cu 104 absenţi din totalul de 245 înscrişi.
Topul liceelor cu cea mai mare promovabilitate în Teleorman
Cel mai mare procent de promovabilitate s-a înregistrat anul acesta la Colegiul Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele (77,33%), pe locul al doilea clasându-se Liceul Teoretic “Marin Preda” tot din Turnu Măgurele (75,19%), iar pe locul al treilea Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria (70,69%). Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede s-a clasat pe locul patru cu promovabilitate 69,39%, Liceul Teoretic “Al. I. Cuza”, primul clasat anul trecut, ocupând anul acesta locul al cincilea în ierarhia judeţeană cu 65,61%. Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” ocupă locul 7, cu 55,95% promovabilitate, după Liceul Teoretic Zimnicea care a înregistrat o promovabilitate de 64,34%.
Situaţia este puţin diferită dacă luăm în calcul doar procentul de promovabilitate al absolvenţilor din acest an. După acest criteriu, pe locul I, cu o promovabilitate de 84,21%, se situează Liceul Teoretic “Marin Preda”, urmat de Colegiul Naţional “Unirea” cu 81,17%, pe locul trei fiind clasat Liceul teoretic Zimnicea cu 75,89%.
Două medii de 10 la Bacalaureat în Teleorman
Mai mult de trei sferturi dintre candidaţii care au promovat examenul de Bacalaureat au obţinut medii între 6-6.99. Alţi 399 de candidaţi au obţinut medii între 7-7.99, 290 între 8-8.99, 182 obţinând medii peste 9. La nivelul judeţului au fost obţinut şi două medii de 10 la Bacalaureat. Această performaţă a fost obţinută de Bălaşa Andreea Daniela, absolventă a Liceului Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele, şi de Stancu Adriana, absolventă a Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria. (M.D.)
Pai la cat s-a copiat la Turnu, normal ca e primul loc. Comisia stie de ce, nu-i asa d-na Martin Amelia? Dupa Burlacu Cristina, inca un reprezentant al ISJ/CCD TR isi scoate progenitura cu nota 10! Catalina Balasa e director CCD, aia cu 10 e fie-sa!