Majorarea alocaţiei pentru mame la 85 de procente din media veniturilor pe ultimele 12 luni se amână, pentru o perioadă nedeterminată, asta pentru că legea nu a fost promulgată de preşedinte. Prevederea urma să fie aplicată de luni, 1 octombrie, însă legea nu a fost încă promulgată de preşedintele României, acesta având din punct de vedere constituţional posibilitatea de a retrimite în Parment pentru a nouă dezbatere, ulterior actul normativ fiind iar trimis la preşedinte pentru promulgare.
În varianta care trebuia să intre în vigoare la data de 1 octombrie, legea prevedea o indemnizaţie de 85 la sută din media veniturilor pe ultimele 12 luni, în loc de 75 la sută cât este în prezent, însă celelalte prevederi au rămas neschimbate, respectiv cea referitoare la perioada pentru care părintele optează să stea acasă cu copilul.
În cazul în care părintele opteză pentru doi ani de concediu de maternitate, se păstrează pragul de 1.200 lei, şi anume, indemnizaţia nu poate fi mai mare de 1.200 de lei. Se păstrase şi cealaltă reglementare cea referitoare la cazul în care părintele renunţă la concediul maternal sau paternal, iar timp de 5 luni angajatorul este obligat să îi plătească suma de 500 de lei lunar. Pentru a primi aceşti bani, părinţii trebuie să aibă taxele şi impozitele plătite la zi. cu alte cuvinte singura modificare ar fi fost cea referitoare la acordarea unui procent de 85% din media veniturilor realizate în ultimul an pentru un concediu de 1 an, dar nu mai mult de 3.400 lei. (C.P.)