Politic

Retrospectiva politică a anului 2012

Carmen Dumitrescu

Anul 2012 a fost un an deosebit de semnificativ, dar şi de agitat în privinţa succesiunii evenimentelor politice. A fost un an al schimbărilor importante la vârful politicii naţionale, un an în care alternanţa la guvernare, atât de specifică oricărui regim democratic,  s-a concretizat, USL ajungând, în urma unor proteste ale populaţiei din prima parte a anului, la guvernare. Mai multe probleme ale judeţului s-au soluţionat în cursul acestui an, cea mai importantă fiind, cu certitudine, intrarea în normalitate a situaţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Teleorman, unde s-a şi semnat contractul de finanţare a reabilitării celui mai important spital din judeţ. Schimbările continuă şi, cu certitudine, anul 2013 va fi, în egală măsură, un an în care situaţia politică din judeţului va intra pe o nouă evoluţie, conducerea unor instituţii importante fiind, din nou, pusă sub semnul interogaţiei electorale.

Un început de an tumultuos

După ce a fost aprinsă scânteia protestului în rândurile populaţiei, încă din cursul anului 2011 a devenit tot mai greu pentru factorii de decizie politică să o mai stingă. Mai mult decât atât, şi alexăndrenii au început să se mobilizeze, lucru care i-a bucurat întrucâtva pe cei care au o conştiinţă locală, în ideea că există şi la nivel local dorinţa de exprimare publică a nemulţumirilor. Astfel, după ce vreme de trei zile, la Alexandria au avut loc mişcări spontane mediocre, cu participare redusă, de aproximativ 20 de persoane, s-a reuşit şi aici trezirea spiritului combatant al populaţiei, care a decis că e cazul să transmită factorilor de decizie politică de la nivel judeţean şi central un mesaj clar: că nu vor mai accepta să stea pe margine şi să privească la felul aberant în care unii iau decizii pentru majoritatea categoriilor de populaţie. Ca atare, peste 300 de persoane au reuşit să vină pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria în aproape fiecare zi din luna ianuarie şi să-şi strige problemele, la unison cu restul nemulţumiţilor. Protestatarii au scandat “Jos Guvernul!”, “Solidari cu S.M.U.R.D.!”, “Nu alimentelor şi produselor de import!”, “Ne vrem ţara înapoi!” sau “Jos ciocoii!”, au cerut căderea Guvernului şi, implicit, a prefectului teleormănean, pe atunci Teodor Niţulescu, exprimându-şi speranţa într-un viitor mai bun. Alexăndrenii au dansat Hora Unirii şi şi-au promis solemn că vor fi alături unii de ceilalţi până când guvernarea portocalie va fi înlăturată.
Demisii colective din Consiliul local

La începutul lunii februarie, după ce bugetele Consiliului Judeţean Teleorman şi municipiului Alexandria au fost votate în unanimitate şi fără prea multe discuţii, un alt eveniment a lovit ca un fulger mediul politic autohton, oferind nenumărate subiecte de dezbatere amatorilor de teorii conspiraţioniste. Practic, la finalul şedinţei Consiliului local Alexandria, Eugen Jieanu şi Ştefan Năstase şi-au prezentat demisia, gest urmat şi de Florea Negreanu, Florenţiu Tănase şi Marian Rânescu, niciunul dintre demisionari nedorind să declame cu o foarte mare precizie adevăratele motive care i-au determinat să facă acest lucru. Evident, ipotezele explicative nu au întârziat să apară. Gurile rele au început să vehiculeze faptul că de vreo două săptămâni se cunoştea intenţia celor patru de a trece la U.N.P.R., pentru că nu mai colaborau bine cu conducerea din acel moment a PDL. Alţii au mers pe ipoteza că PDL a lansat, la nivel naţional, o strategie prin care doreau să îşi retragă consilierii locali şi judeţeni din consiliile locale şi judeţene în care nu au majoritatea, pentru a transmite mesajul că puterea administrativă a aparţinut în toţi aceşti ani, opoziţiei.

Schimbări la Prefectura Teleorman

La finalul lunii martie a acestui an, prefectul de la acea vreme, Teodor Niţulescu şi-a dat demisia, moment din care prezenţa acestui personaj politic în mediul public a devenit din ce în ce mai vagă. Abia la finalul anului, în pragul alegerilor parlamentare, Niţulescu a reînceput să se manifeste public, el fiind direct interesat de o candidatură, însă, la momentul respectiv, conducerea PDL, reprezentată de Marian Zlotea a luat decizia excluderii lui Niţulesscu din partid.

Dificultăţi în organizarea Paradei Europei

În fiecare an, Parada Europei reprezintă un prilej pentru elevii judeţului să înveţe lucruri noi despre comunitatea europeană, să îşi înţeleagă statutul de cetăţeni europeni şi chiar să fie recompensaţi pentru munca lor, prin excursii în unele dintre statele pe care le reprezintă. Anul acesta, însă, organizarea Paradei Europei fost pusă în pericol de o intenţie, nu tocmai firească, a Inspectoratului Şcolar Judeţean de a obliga Asociaţia EuroTeleorman să mute spectacolul, care trebuia să aibă loc la Turnu Măgurele, la Alexandria. Mai mult, se pare că I.S.J. Teleorman a făcut presiuni asupra cadrelor didactice să nu mai participe la un eveniment devenit emblematic pentru judeţ, împiedicând astfel desfăşurarea celebrului eveniment. Acest lucru a fost adus la cunoştinţa opiniei publice chiar de către secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a menţionat că nu e normal ca o putere însetată de voturi să batjocorească sentimentele şi eforturile unor copii. Situaţia s-a rezolvat în cele din urmă iar Parada Europei s-a putut organiza după căderea guvernului, participanţii fiind generos recompensaţi de organizatori.

Vara alegerilor locale şi a referendumului

În luna mai a acestui an s-a dat şi startul alegerilor locale, alegeri care au reuşit să mobilizeze populaţia din Teleorman, astfel că la finalul turului de scrutin din iunie, politicienii USL au reuşit să obţină scoruri dintre cele mai onorabile. În noile condiţii, având în vedere valul de nemulţumire generală împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi noul raport de forţe la nivel naţional, parlamentarii au votat la data de 6 iulie în favoarea suspendării preşedintelui cu 256 de voturi pentru, în vederea organizării unui referendum care să decidă sau nu demiterea din funcţie. După suspendare până la referendum, preşedintele Senatului, Crin Antonescu a devenit, conform Constituţiei, preşedintele interimar al României.

Normalitatea s-a instituit la Spitalul Judeţean

După ce, vreme de mai mulţi ani, accesul Consiliului Judeţean Teleorman în problemele Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria a fost interzis, în vara anului acesta lucrurile au intrat în normalitate. Din păcate, însă, situaţia găsită de specialiştii Consiliului Judeţean în registrele şi documentele instituţiei spitaliceşti nu a fost deloc îmbucurătoare, pentru că, potrivit lui Liviu Dragnea, a fost întocmit deja un raport care atesta faptul că datoriile spitalului se ridicau, la acea vreme, la peste 200 de miliarde de lei. Această sumă împresionantă nu constituia doar un indicator al felului defectuos în care s-a efectiuat activitatea de management la acest spital, ci şi un pericol important pentru funcţionarea celui mai important spital din judeţ, acumularea unor datorii de o asemenea anvergură având potenţialul de a bloca activitatea lui. În cele din urmă, Florentina Cătrună a fost şi înlocuită cu chirurgul Valentin Filip iar la finalul anului, în prezenţa premierului Victor Ponta la instituţia spitalicească s-a semnat de către Liviu Dragnea şi contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare ale celui mai important spital din judeţ.

Finalul anului a culminat cu alegerile parlamentare

Confruntarea electorală aferentă alegerilor parlamentare a demarat pe data de 9 noiembrie, când candidaţii USL, Liviu Dragnea şi Crin Antonescu fiind vârful de lance al lor, au organizat un miting impresionant la Alexandria. Candidatura lui Liviu Dragnea, dar şi victoria lui din aceste alegeri au fost evenimente care au solicitat mult analiştii politici din judeţ, dar şi din afara lui, mai ales că numirea lui în funcţia de vicepremier şi alegerea lui în demnitatea de parlamentar a însemnat pierderea de către judeţ a celui mai performant preşedinte avut vreodată de Consiliul Judeţean Teleorman. Echipa de parlamentari a USL a fost, potrivit opţiunilor populaţiei, completă, toţi candidaţii USL obţinând scoruri electorale de peste 60% în colegiile lor. În ceea ce priveşte redistribuirea naţională, aceasta i-a trimis în Parlament pe candidatul ARD, Lucian Militaru şi pe candidaţii PP-DD, Alin Bucur şi Florinel Dumitrescu.

 

Perspective pentru 2013

Anul 2013 se conturează încă de pe acum a fi un an plin de schimbări, dar şi de tensiuni electorale. Practic, o parte din scrutinul electoral se va relua în Teleorman, fiind vorba de alegeri ce se vor organiza atât pentru ocuparea postului de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, cât şi pentru ocuparea fotoliului de primar al municipiului Turnu Măgurele. Alte alegeri vor fi organizate şi în comuna Bujoru, acestea fiind necesare în urma tragicului deces al primarului de acolo, Chiran Dian. Şi la Călmăţuiu de Sus urmează să fie organizate alegeri parţiale în acest an, pentru că acolo trebuie completat Consiliul local cu cei cinci consilieri ai PDL, cei care au câştigat alegerile refuzând să se prezinte la şedinţele de constituire ale autorităţii deliberative locale. Mai mult, anul 2013 va fi un an important şi pentru Spitalul Judeţean Teleorman, în condiţiile în care aici va începe procesul de reabilitare care va transforma acest spital în cel mai performant şi mai dotat din sudul ţării, potrivit declaraţiilor unor lideri politici. Anul ce vine va fi şi un test pentru noua guvernare, care va avea de acum oportunitatea să demonstreze că administrarea resurselor acestei ţări se poate face şi altfel decât a făcut-o până acum guvernarea portocalie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.