Eveniment

Restricții de circulație sâmbătă și duminică pentru vehiculele ce depășesc 7,5 t / Recomandările polițiștilor pentru siguranța traficului rutier în contextul valului de căldură

Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman informează conducătorii auto că, în perioada 23-24 iulie (sâmbătă și duminică), între orele 10:00-20:00, se vor institui restricții de circulație pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t, ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie.

Măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în concordanță cu prevederile legislative, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile, drumurile expres și drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală; vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră; transporturi funerare; transporturi poștale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanți; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, polițiștii teleormăneni solicită cetățenilor să respecte o serie de măsuri pentru siguranța traficului rutier și de prevenire a accidentelor: “evitați pe cât se poate deplasările cu autoturismul, motocicleta, bicicleta sau trotineta, în intervalul orar 10:00-18:00; asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze; evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă; șoferilor li se recomandă să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână.; nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe. Acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor; asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare; asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi; temperatura ridicată din interiorul maşinii va accentua starea de oboseală. Aceasta se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă. Acestea se pot termina cu adormirea la volan; dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile nu sunt la fel de ridicate; de asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt. Reflexiile ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute; sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto pe caniculă!; folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii.

Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesară deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.

Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.

În ceea ce privește pietonii, le reamintim că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto, astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate.

Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!”, transmit reprezentanții IPJ Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.