Economie

Rentierii agricoli, aşteptaţi să-şi vizeze carnetele. 1.707 carnete semnate până în prezent

Rentierii agricoli pot intra în posesia rentei viagere aferentă anului 2014 doar dacă îşi vizează carnetul specific până la data de 31 august 2015, vizarea carnetelor de rentier agricol făcându-se la sediul judeţean al APIA Teleorman. La nivelul judeţului Teleorman, anul trecut şi-au vizat carnetele 2.558 de rentieri agricoli, din 3.109 rentieri înregistraţi la APIA Teleorman, iar până joi, 16 aprilie, se adresaseră APIA pentru vizarea carnetelor de rentă 1.707 rentieri. Şi urmaşii rentierilor pot beneficia de rentă agricolă aferentă anului 2014 dacă vor depune la APIA acte din care să reiasă calitatea de moştenitor.

Măsura implementată în scopul comasării suprafeţelor agricole prin arendarea sau vânzarea terenurilor deţinute de persoanele în vârstă, care nu aveau posibilitatea de a-şi lucra terenul şi-a încetat valabilitatea în 2009, în sensul că din anul respectiv nu au mai fost admise noi înscrieri. Persoanele care au beneficiat de acest program primesc o rentă anuală de 50 euro/ha, pentru cei care şi-au dat în arendă proprietăţile, respectiv 100 euro/ha pentru cei şi-au vândut terenul agricol. Dacă, pentru implementarea acestui program, a fost înfiinţat special Oficiul Naţional de Rentă Agricolă, ulterior atribuţiile acestuia au fost preluate iniţial de ADS, pentru că acum, de această problemă să se ocupe APIA, atât în ceea ce priveşte vizarea carnetelor de rentier, cât şi plata rentei agricole.

Pentru vizarea documentului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar, curator său tutore, în baza unei procuri autentice, curatele sau hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare şi decizia de la comisia de expertizã medicalã actualizatã, pentru gradele de invaliditate I şi II în original şi în copie. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului, în cazul în care acesta a decedat, renta datoratã acestuia poate fi încasatã de cãtre moştenitorii sãi, doar dacã moştenitorii vor depune la centrul judeţean APIA, în afara carnetului de rentier al defunctului şi certificatul de deces (original şi copie), actul de succesiune, respectiv certificatul de moştenitor sau împuternicire ori declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.