Şedinţa ordinară a Consiliului local Alexandria, desfăşurată joi, 23 octombrie 2014, a avut pe ordinea de zi 43 de proiecte de hotărâre. Mai mult de jumătate dintre acestea au primit girul tuturor consilierilor locali, indiferent de apartenanţa politică a acestora, fiind aprobate cu unanimitate de voturi şi fără discuţii contradictorii. Cei 6 consilieri ai opoziţiei, 3 de la PDL şi alţi trei de la PNL, au avut însă obiecţii, exprimate sau neexprimate în plenul şedinţei, la 17 dintre proiectele de Hotărâre supuse discuţiilor, pentru 10 dintre acestea votând împotrivă, la celelalte 7 abţinându-se. Proiectele au fost aprobate însă cu o majoritate de 13 voturi pentru exprimate de consilierii locali ai PSD şi PP-DD.
Printre proiectele care nu au primit girul consilerilor opoziţei s-au numărat cele privind rectificarea bugetului local al municipiului pe anul 2014, modificarea anexelor unor Hotărâri mai vechi privind atribuirea contractului de delegare a gestiunii seviciului public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Alexandria către SC Termic Calor Serv şi însuşirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului, declararea ca bunuri aparţinând domeniului privat sau public de interes local a unor imobile din municipiu, schimbarea destinaţiei unor imobile în care au funcţionat puncte termice, listele de priorităţi cu persoanele îndreptăţite să primească locuinţe sociale sau locuinţe din fondul locativ de stat, documentaţia pentru reabilitarea termică a sediului primăriei. Şi proiectele privind desemnarea reprezentanţilor în consiliile de administraţie ale unor unităţi de învăţământ şi Clubului Sportiv Şcolar s-au lovit de împotivirea celor şase consilieri ai opoziţiei.
Un alt proiect împotriva căruia s-au declarat consilierii PDL şi PNL a fost cel privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a activităţii de voluntariat la nivelul municipiului Alexandria. Admiţând că are şi multe părţi bune, consilierul PDL Florin Titirişcă a fost de părere că prin acest regulament “delaţiunea este ridicată la nivel înalt”.
Regulamentul supus aprobării prevede ca voluntarii, pe lângă participarea la diverse activităţi în folosul comunităţii, acţiuni umanitare, pentru protecţia mediului înconjurător, campanii de plantare arbori, acţiuni de curăţenie şi întreţinere a spaţiului public etc, să informeze Poliţia locală sau a ADP cu privire la parcarea autoturismelor pe spaţii verzi, depozitarea ilegală a deşeurilor, abandonarea vehiculelor pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat, dar şi cu privire la activităţi comerciale în spaţii neautorizate.
“De ce trebuie să punem cetăţenii să facă astfel de lucruri, nu avem poliţie locală?”, a întrebat retoric Titirişcă.
Obiecţii din partea consilierilor opoziţiei au fost şi în ceea ce priveşte articolul 7 din respectivul regulament, care prevede că selecţia şi recrutarea voluntarilor se va face în baza unui interviu de o comisie special stabilită. Aceştia au considerat că dacă e voluntariat, vine cine vrea, nu se pune problema unei selecţii. Iniţiatorii proiectului au explicat că
Programul de acţiune comunitar propus de municipalitate “Voluntar pentru Alexandria, oraşul meu european” se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 78/2014, în baza unui contract de voluntariat încheiat pe o durată de 1 an care poate fi prelungit cu acordul părţilor. La terminarea perioadei de voluntariat, Municipiul Alexandria prin Compartimentul Resurse Umane va elibera un certificat nominal care să recunoască prestarea activităţii de voluntar, precum şi aptitudinile dobândite, însoţit de raportul de activitate al voluntarului. Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.
Articolul 6, punctul 2 din contractul de voluntariat prezentat, a fost un alt motiv de dispută. Potrivit acestuia, beneficiarul voluntariatului are obligaţia de a suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transport pentru voluntar în desfăşurarea activităţii sale. Opozanţii nu au fost de acord cu această prevedere spunând că voluntariatul nu trebuie recompensat material în niciun fel.