Economie

Reducerea poluării apelor din surse agricole şi menajere

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, împreună cu Consiliului Judeţean Teleorman, a organizat, joi, 6 martie, o conferinţa de presă dedicată reducerii poluării apelor din surse agricole şi menajere. Ministerul Mediului derulează în cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” o amplă campanie de conştientizare, având ca scop îmbunătăţirea practicilor în ceea ce priveşte gestionarea gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, precum şi combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului şi crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

Proiectul este continuarea la scară naţională a proiectului pilot “Controlul Poluării în Agricultură”, implementat cu succes în urmă cu câţiva ani de Ministerul Mediului. În Teleorman un număr de 3 comune beneficiază de o serie de investiţii în cadrul acestui proiect. Implementarea proiectului în judeţul Teleorman constă în plantarea de fâşii de vegetaţie forestieră, canalizare şi epurare a apelor uzate la scară mică şi sisteme comunale de depozitare şi manipulare a gunoiului de grajd, precum şi achiziţionarea echipamentelor aferente platformelor.

Proiectul este sprijinit de Guvernul României prin implementarea unei serii de investiţii în 69 de localităţi din ţară, vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. În Teleorman, după cum am precizat,  beneficiare ale proiectului sunt 3 comune, respectiv Gratia, Islaz şi Orbeasca.

Astfel, în cadrul conferinţei de presă “Reducerea poluării din surse agricole a apelor şi solului. Aspecte privitoare la implementarea proiectului; stadiul investiţiilor în judeţul Teleorman” susţinută de reprezentanţii MMSC şi Consiliul Judeţean Teleorman, alături de echipa de implementare a proiectului la nivelul judeţului, precum şi de reprezentanţii tuturor deconcentratelor implicate în menţinerea unui mediu cât mai curat, respectiv reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, Direcţiei Agricole, Autorităţii Sanitar–Veterinare, Direcţiei de Sănătate Publică şi primarii comunelor în care se desfăşoară proiectul, s-au abordat o serie de teme legate de cum se va îmbunătăţi calitatea mediului şi a solului, precum şi a apei prin implementarea proiectului. Echipa de implementare a păroiectului desfăşoară, de asemenea, o amplă campanie de informare–conştientizare pentru îmbunătăţirea practicilor de gestionare a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, pentru combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului, pentru crearea premiselor unei agricuturi durabile, este prezentă azi în judeţul Teleorman.

Totodată, au fost abordate aspecte privind sistemele comunale de depozitare şi manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fâşii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie şi reabilitarea păşunilor, canalizarea şi epurarea apelor uzate la scară mică, promovarea “Codului de bune practici agricole”. Cu această ocazie, preşedintele CJT Adrian Gâdea a precizat că  “Consiliul Judeţean este interesat atât de implementarea oricărui proiect care are ca finalitate un mediu mai curat, un mediu mai sănătos, cât şi de educarea populaţiei, pentru atingerea acestui obiectiv. Îmbunătăţirea practicilor şi comportamentului individual, de familie sau instituţional în mediul rural, înseamnă condiţia obligatorie şi premiza pentru o agricultură durabilă”.

De menţionat că la Gratia investiţia este finalizată, aci fiind realizat deja sistemul de canalizare la care au fost racordate aproximativ 200 de gospodării, iar în celelalte comune investiţia se va derula pe parcusrul anilor 2014 – 2015. Totalul investiţiei în Teleorman se ridică la 9 milioane de lei, din care pedte 4,5 miliaone au fost investiţi la Gratia. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.