Economie

Recomandările DSVSA Teleorman pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman recomandă teleormănenilor să cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, o parte dintre teleormăneni, ca de altfel mulți alți români, continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, în vederea sacrificării.

În același timp, s-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată, există riscul de îmbolnăvire a persoanelor sau animalelor care consumă carnea, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte conform legii.

Înainte de sacrificarea porcului, pentru a evita îmbolnăvirile, trebuie consultat medicul veterinar. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, acesta nu trebuie vândut, sacrificat şi cu atât mai puțin consumat. Acesta va fi predat autorităților, iar proprietarul va fi despăgubit la valoarea de piaţă a animalului.

De asemenea, carnea nu trebuie consumată până nu se obține de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

Comercializarea porcilor vii în târguri, cu respectarea prevederilor legale

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea în târg, medicului veterinar responsabil trebuie să facă examinarea animalelor ce urmează a fi vândute şi a documentelor eliberate de către medicul veterinar, la plecarea spre târg.

Dacă o persoană care a cumpărat un porc din târg este verificată în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, acea persoană, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise, fără a se oferi despăgubiri.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”  sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.