În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi, de aceea, este bine să fie respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Astfel, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă; cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.
Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate, alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.
Specialiştii în siguranţa alimenteleor recomandă ca alimentele gătite să fie păstrate în recipiente acoperite, alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente şi de aceea trebuie îndepărtate, iar fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
De asemenea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor Teleorman se va asigura că, la nivelul judeţului, agenţii economici vor respecta prevederile legale privind expuneriea la vânzare a produselor de origine animală şi vor evita expunerea acestor produse în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;vor controla condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte), iar în caz de depistare a produselor neconforme vor recurge la confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării.
De asemenea, se interzice transportul produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific, precum şi a comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numărul de telefon – 0800 826 787.