Metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare va fi aprobată până pe 31 martie, urmând ca înscrierile să aibă loc în luna aprilie. În această perioadă, se va realiza un recensământ al copiilor din grădiniţe care au vârsta minimă pentru clasa pregătitoare. Copiii care au vârsta pană la 6 ani se vor putea duce la şcoală doar după ce vor trece de evaluarea psihosomatică. Potrivit reprezentanţilor ISJ Teleorman, recensământul copiilor se desfăşoară şi în unităţile de învăţământ teleormănene.
Şcolile din judeţ au însă o situaţie cu numărul de copii pe care-l vor încadra de la toamnă, neoficial fiind făcute deja înscrieri, mai ales la şcolile centrale din oraşe.
Clasa pregătitoare a fost indrodusă în cadrul învăţământului primar şi mutată de la grădiniţă în şcoli în anul 2012 de guvernul PDL. Măsura a pus în dificultate majoritatea unităţilor de învăţământ din mediul rural care nu au suficient spaţiu, dar mai ales pe cele din localităţile mici unde numărul copiilor este foarte mic. Doar în Teleorman sunt 16 unităţi de învăţământ unde nu a putut fi organizată o clasă pregătitoare de sine stătătoare şi s-a apelat la învăţământul simultan. Astfel, copiii din clasa pregătitoare învaţă în aceeaşi sală cu cei din clasa I. În condiţiile în care programele sunt diferite, la clasa pregătitoare jocul fiind principala metodă de învăţare, pregătirea elevilor de clasa I va avea cu siguranţă de suferit. În Teleorman au fost înscrişi în clasa pregătitoare 1947 de copii. Cei mai puţini copii pentru clasa pregătitoare sunt la Uda Paciurea (1), Suhaia (2), Fântânele (2), Rădoieşti Deal, Crângu, Bujoreni, Zâmbreasca (3).
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, promite însă că regulile de înscriere la clasa pregătitoare vor fi schimbate începând cu anul şcolar viitor. Părinţii vor putea opta pentru orice şcoală şi nu vor fi obligaţi să-şi ducă copiii la şcoala de circumscripţie. Astfel, din 2013 înscrierile nu se vor mai face în partru etape ca anul acesta, ci se vor face într-o singură etapă.
Noile reguli de înscriere vor permite părinţilor să aleagă şcoala la care vor să îşi trimită copiii, indiferent de domiciliul din buletin şi nu vor mai fi nevoiţi, ca anul acesta, să facă tot felul de artificii pentru a-şi atinge scopul. Râmâne însă de văzut cum se va rezolva lipsa spaţiului în şcolile prestigioase care au mai multe cereri decât numărul locurilor disponibile, mai ales că şi în 2013 criteriile de departajare rămân însă în vigoare pentru toate şcolile. Prioritate vor avea în continuare copiii din circumscripţia şcolii şi cei care au un frate sau o soră, care învaţă deja în acea şcoală. Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ sunt cele care vor stabili criteriile de primire a copiilor din alte sectoare. (M.D.)