Economie

Reabilitarea spitalului judeţean merge mai departe – Adrian Gâdea: “Am alocat bani şi pentru reabilitarea Secţiei de Terapie Intensivă”

spital_0012Carmen Dumitrescu

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria este un proces care preocupă atât autorităţile publice judeţene, dar şi pe cei care au interese directe sau indirecte legate de activitatea din cea mai importantă instituţie spitalicească din Teleorman. Practic, proiectul european de reabilitare nu cuprinde şi reabilitarea corpului C al spitalului, în speţă a Secţiei de Terapie Intensivă a acestuia, lucru care l-a determinat pe preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman să ia în considerare şi posibilitatea de a aloca bani din bugetul judeţului pentru realizarea de lucrări la corpul C al instituţiei spitaliceşti. Acest lucru s-a întâmplat chiar în cursul celei mai recente şedinţe a consiliului judeţean, când în cuprinsul proiectului referitor la rectificarea bugetului propriu al judeţului s-au inclus sume pentru realizarea unor investiţii semhificative în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, reabilitarea spitalului decurge în parametrii de eficienţă anticipaţi de autoritatea judeţeană: “În momentul acesta, investiţia de la spitalul judeţean se derulează în condiţii normale. Interesul meu e ca acolo lucrările să se deruleze continuu şi să nu fie nicio zi de pauză, pentru că disconfortul e unul mare, trebuie s-o recunoaştem. Dar nu putem derula o investiţie de asemenea proproţii fără a genera un disconfort. Totul e ca lucrările să nu stagneze nici măcar o zi. Pentru că la final vrem să avem cea mai modernă unitate sanitară din regiune”.

Referitor la zvonul potrivit căruia Consiliul judeţean Teleorman a împrumutat bani de la o bancă interbă pentru continuarea reabilitării spitalului, Adrian Gâdea a infirmat această speculaţie într-un mod categoric:  “Consiliul judeţean nu a contractat nici un credit pentru continuarea lucrărilor de reabilitare ale spitalului. N-au fost problemele până în momentul de faţă, nici din punctul de vedere al lucrărilor care se derulează acolo, nici din punctul de vedere al finanţării. Cu atât mai mult, cred că nu vor fi probleme în perioada următoare, pentru faptul că s-a înlocuit rambursarea cu decontarea, în sensul că după noua legislaţie nu trebuie să ai toţi banii ca autoritate. Constructorul trimite factura către beneficiar, noi în tgermen de trei zile după ce verificăm şi acceptăm factura o trimitem către Organismul Intermediar, care o trimite la minister, ministerul virează banii iar în cererea de rambursare pe care o facem ulterior trec doar facturile achitate iar banii intră la minister. Asta ne scuteşte pe noi, ca auutoritate, de eventuale împrumuturi. E o modificare legislativă extrem de importantă pentru noi ca autorităţi locale , mai ales când e vorba de proiecte cu fonduri europene.”

Reabilitarea pavilionului C al spitalului este, însă, una dintre cele mai improtante decizii luate acum, în contextul în care era mai mult decât evident că reabilitarea spitalului n-ar fi fost completă dacă Secţia de Terapie Intensivă rămânea la stadiul din prezent: “ În şedinţa aceasta, în anexa care priveşte rectificarea bugetului propriu am prins o sumă de bani pentru a  demara procedura privind întocmirea documentaţiei  pentru proiecte pe partea de sănătate şi asistenţă socială. Printre aceste proiecte se regăseşte şi continuarea reabilitării la paviliopnul C, unde acum funcţionează secţia de Terapie Intensivă. Vrem să reabilităm şi acel pavilion. Astăzi am prins nişte bani în buget pentru a putea demara procedura. Sunt zece proiecte pe care vreau să le demarez şi pe care le-am cuprins în buget. În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor la spital, s-a început decoperatrea se lucrează la partea de infrastructură , s-a început cu etajul 6 către etajele inferioare. Pacienţii au fost mutaţi dintr-un salon în altul, astfel încât actul medical să nu fie foarte afectat. Vrem să găsim soluţiile cele mai bune pentru ca pacienţii să nu simtă foarte tare disconfortul reabilitării şi actul medical să se poată desfăşura în parametri normali”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.