Printre cele mai mari probleme cu care se confruntă judeţul Teleorman în prezent este, fără îndoială, rata şomajului. La finele lunii aprilie, rata şomajului a fost de 11,05%, cu aproape un procent peste cea înregistrată în aceeaşi lună a anului trecut. Şi lucrurile tind să se înrăutăţească, în condiţiile în care combinatul chimic Donau Chem se pregăteşte să trimită acasă peste 500 de angajaţi în perioada imediat următoare.
Rata şomajului, precum şi reconversia profesională corelată cu cerinţele pieţei forţei de muncă, dar şi salarizarea funcţiei publice au constituit subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc joi, 14 mai, la care au participat prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Gâdea, dar şi directorii instituţiilor deconcentrate din judeţ, vizate în mod direct de problemele puse în discuţie.
La întâlnire a luat parte şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, precum şi senatorii PSD de Teleorman, Nicolae Mohanu, Florinel Dumitrescu şi Timotei Stuparu.
Participanţii la întâlnire au căzut de acord în ce priveşte rata mare a şomajului cu care se confruntă judeţul, diferenţe de opinie apărând referitor la lipsa forţei de muncă şi lipsa locurilor de muncă, privite ca principale cauze ale numărului mare de şomeri.
Totodată, Carmen Daniela Dan, prefectul judeţului Teleorman, a adus în discuţie măsurile adoptate pentru a îmbunătăţi situaţia dificişă a şomerilor, printre care contractele de ucenicie, organizarea burselor locurilor de muncă, precum şi cursurile de formare profesională finanţate prin fonduri europene.
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gâdea, a ţinut să precizeze că, în judeţul Teleorman, judeţ preponderent agricol, sunt necesare unităţile de învăţământ care să pregătească oameni specializaţi în agricultură. „De la începutul anului 2014 am discutat cu agenţii economici dar şi cu parlamentarii de Teleorman, după care am discutat şi cu reprezentanţii Universităţii Valahia, iar începând cu anul şcolar 2014-2015 a fost înfiinţată o facultate cu profil agricol”, a declarat Adrian Gâdea.
Despre necesitatea organizării claselor specializate în cadrul unităţilor de învăţământ, care să formeze personal calificat pentru agricultură, a vorbit si prefectul Carmen Daniela Dan, menţionând că, în urma discuţiilor avute cu Ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu, începând cu anul şcolar 2015-2015, programa şcolară va fi modificată astfel încât să permită realizarea obiectivului. (Violeta Mocanu)