Economie

Raport de activitate APM Teleorman şi Comisariatul judeţeal al GNM – În Teleorman încă se depozitează gunoi în condiţii neconforme

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă comune, APM Teleorman şi Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, şi-au prezentat bilanţul activităţilor derulate în 2014 de cele instituţii cu atribuţii în protejarea mediului, în prezenţa prefectului judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, precum şi a reprezentanţilor ANPM şi GNM, Octavian Pătraşcu, respectiv director general compartiment reglemntări şi Gabriel Geru, director economic, ambii din partea ANPM şi Valentin Neagoe, şef serviciu în cadrul GNM.

Rapoartele de actvitate au fost prezentate de Dana Banu, Comisar şef al Comisariatului Judeţean al GNM şi de Ion Rădulescu, directorul executiv al APM Teleorman.

Potrivit comisarului şef Dana Banu, în 2014, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 1.106 controle şi inspecţii, din care 382 planificate şi 724 neplanificate. Dintre cele peste 1.100 de controale şi verificări, 990 au fost în domeniul controlului poluării mediului şi 116 în domeniul biodiversităţii şi ariilor protejate.

În urma acestor controale au fost aplicate 50 de sancţiuni, respectiv 5 avertismente şi 45 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 591.700 lei, ponderea amenzilor încasate în total amenzi aplicate fiind de aproape 70%. Principalele neconformităţi au constat în lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerespectarea autorizaţiilor de mediu, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, nepunerea la dispoziţie a documentelor solicitate în timpul controlului, lipsa prevenirii deteriorării calităţii mediului geologic şi lipsa informării trimestriale despre consecinţele activităţii desfăşurate asupra mediului.

De asemenea, Dana Banu a precizat că, din păcate, şi la ora actuală există depozitări neconforme de deşeuri în mediul rural, fiind vorba nu despre gropi de gunoi neconforme, ci de depozitarea deşeurilor în special la marginea localităţilor. Edililor localităţilor unde au fost depistate aceste neconformităţi, le-au fost date avertismente şi termene de conformare.

Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, bilanţul activităţii pe anul 2014

În ceea ce priveşte activitatae APM Teleorman, Ion Rădulescu a precizat că o caracteristică generală a anului trecut, ar fi o scădere a numărului de avize de mediu emise, ceea ce înseamnă şi o scădere a activităţi în domeniul industrial. De altfel, acesta a precizat că o activitate spre care îşi îndreaptă frecvent atenţia este cea de gestionare a deşeurilor şi, făcând o analiză a compoziţiei deşeurilor, s-a constatat că peste 13 procente din compoziţia deşeurilor sunt hârtie şi carton, peste 10% sticlă, iar cea mai mare parte a deşeurilor, peste 51%, este reprezentată de deşeurile biodegradabile.

În ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri menajere colectată şi eliminată în anul 2014, din mediul urban şi rural a fost de aproximativ 72.103 tone, cea de deşeuri de hârtie şi carton a fost de 1.200 şi cantitatea colectată de deşeuri din plasctic a fost de 3.093 tone.

De asemenea, Ion Rădulescu a precizat că în Teleorman în privinţa calităţii aerului, solului sau apelor, teleormănenii pot staliniştiţi, întrucât în 2014 nu au fost înregsitrate poluări majore în judeţ, fiind înregistrate dora 12 poluări accidentale, dintre care cele mai multe au fost în zona Videle, în domeniul extractiv, dar care nu au avut efecte majore asupra mediului. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.