Eveniment

Puiu Aurel, Tănăsescu şi Pană, comisari ai Gărzii Financiare Teleorman, trimişi în judecată

gardaTrei comisari ai Gărzii Financiare Teleorman au fost trimişi în judecată, aceştia fiind acuzaţi de infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, potrivit unui comunicat remis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Puiu Aurel, Tănăsescu Cantemir-Constantin şi Pană Marin, comisari ai Gărzii Financiare Teleorman, dar şi a lui Liviu Ardeiaş, avocat în cadrul Baroului Teleorman, arestat preventiv în lipsă în altă cauză. Astfel, în sarcina lui Liviu Ardeiaş s-au reținut două infracțiuni de evaziune fiscală și anume: infracțiunea de sustragere de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin omisiunea evidențierii în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate și infracțiunea de a nu reface, cu intenție, documentele de evidență contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control.
Puiu Aurel, comisar șef secție Garda Financiară Teleorman, Tănăsescu Cantemir-Constantin, comisar superior la Garda Financiară Teleorman și Pană Marin, comisar la Garda Financiară Teleorman, au fost trimişi în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu împotriva intereselor publice, în formă calificată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
“În perioada 2006 – 2012, inculpatul Ardeiaș Liviu, în calitate de avocat în cadrul Baroului Teleorman, nu a înregistrat în evidența contabilă a cabinetului său de avocatură veniturile realizate din activitatea de avocat, cauzând, prin aceasta, un prejudiciu în dauna bugetului de stat în sumă de 7.573.767 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.
De asemenea, în cursul anului 2010, cu ocazia unui control efectuat la cabinetul de avocatură al inculpatului Ardeiaș Liviu, reprezentanții Gărzii Financiare Teleorman au constatat că acesta nu are o evidență contabilă și i-au solicitat să refacă evidența contabilă, însă Ardeiaș Liviu nu și-a îndeplinit această obligație.
Cu ocazia efectuării cercetărilor într-o altă cauză penală, în care era cercetat și Ardeiaș Liviu, în cursul anului 2012, procurorii au solicitat Gărzii Financiare efectuarea unor controale de specialitate privind activitatea cabinetului de avocatură al inculpatului Ardeiaș Liviu. Această solicitare a fost repartizată Gărzii Financiare Teleorman, însă inculpații Puiu Aurel, comisar șef secție Garda Financiară Teleorman, Tănăsescu Cantemir-Constantin, comisar superior la Garda Financiară Teleorman și Pană Marin, comisar la Garda Financiară Teleorman, deși li s-a solicitat în mod repetat de către procurori să transmită rezultatele controlului, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și au transmis DNA o sesizare penală prin care s-au rezumat să constate doar infracțiunea de refuz de a reface evidența contabilă, fără să răspundă și cu privire la cerințele dispuse de procuror.
Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 7.573.767 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor și conturilor inculpaților Puiu Aurel, Ardeiaș Liviu și Tănăsescu Cantemir-Constantin.
Facem precizarea că inculpatul Ardeiaș Liviu a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în cursul acestui an, iar prezentul dosar penal s-a constituit prin disjungere din cauza în care a fost trimis în judecată inițial. În acest din urmă dosar, la data de 15 octombrie 2012, Curtea de Apel București a dispus față de inculpatul Ardeiaș Liviu arestarea preventivă în lipsă pe un termen de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.