Carmen Dumitrescu
Ultima seară a festivalului-concurs “Pe deal la Teleormănel” a adus în faţa teleomănenilor 11 tineri deosebit de talentaţi, premiaţi în cadrul evenimentului, demonstrând, fiecare dintre ei, că România încă mai are destule talente în domeniul muzicii tradiţionale şi că există încâ tineri care respectă cântecul popular. Cea de-a 44-a ediţie a festivalului “Pe deal la Teleormănel” a fost prezentată de Gelu Voicu, artistul care a fost mereu aproape de judeţul său de-a lungul vremii, şi din perspectiva promovării lui, şi a prezenţei pe meleagurile lui natale. Astfel, el le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa continuării tradiţiei acestui festival, dar şi despre eforturile organizatorilor de a pune la punct în fiecare an, un eveniment din ce în ce mai atractiv pentru public. Care, de data aceasta, n-a fost nici foarte numeros, nici extrem de entuziast, în ciuda faptului că pe scenă au urcat atât tineri foarte talentaţi, cât şi artişti consacraţi ai genului.
Organizatorii au încercat să spună, în cuvinte puţine, faptul că în ciuda fondurilor limitate, festivalul s-a desfăşurat destul de bine, reuşindu-se chiar premierea mai multor conurenţi decât s-a planificat într-o primă fază. Astfel, la Gala laureaţilor, au urcat pe scenă şi au încântat pe cei prezenţi următorii: Narcisa Băleanu – trofeul concursului, Georgiana Păduraru – premiul I, Alina Ceuca, Irina Maria Birou – premiul al II-lea, Stela Botez, Denisa Grecu – premiul al III-lea, Ionuş Baron – premiul de popularitate, Alin Florin Milică – premiul “Alexandru Dachin”, Alina Ceuca – premiul Radio România, Nicoleta Claudia Bădoiu – premiul pentru cel mai frumos costum popular şi Iulia Andreea Mihai – premiul CJCPCT.
Şi în cadrul acesta, s-a adus în discuţie dorinţa juriului şi, mai precis, a realizatoarei de televiziune, Florentina Satmari, ca anul viitor, când se vor fi împlinit 10 ani de la trecerea în nefiinţă a marelui Liviu Vasilică, să se decerneze şi premiul cu numele folcloristului în cadrul festivalului.
Regalul muzical a fost, însă, apreciat de către oamenii care şi-au rupt din timpul lor pentru a fi prezenţi la eveniment, mulţi dintre cei veniţi în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor în seara galei laureaţilor declarând, cu mâna pe inimă, că li se par a fi mult mai buni concurenţii festivalului din acest an. Şi valoarea premiilor oferite câştigătorilor a fost destul de consistentă, cumva similară cu premiile acordate în anii precedenţi: Trofeul ”Pe deal la Teleormănel”-2.500 lei, Premiul I-1.500 lei, Premiul II-1.200 lei, Premiul III-1.000 lei, Premiul de popularitate-800 lei, Premiul ”Alexandru Dachin”-600 lei, iar Premiul Radio România- o înregistrare gratuită la radio. Recitalurile susţinute în cele două seri de către Floarea Calotă şi Ansablul Burnasul au fost de mare impact, cei mai mulţi dintre oamenii care au venit în ambele seri ale festivalului la Casa de Cultură mărturisind că iubesc muzica populară teleormăneană şi felul în care aceasta este reprezentată de ansablul judeţului şi de marea artistă Floarea Calotă.