După scrutinul pentru locale, atenţia formaţiunilor politice din judeţ se îndreaptă, încet, dar sigur, către alegerile parlamentare din toamna acestui an. Şi, având în vedere faptul că, începând cu legislatura viitoare, judeţul Teleorman va trimite în Parlament jumătate din numărul de parlamentari aleşi în 2012, lucrurile se complică pentru partidele politice.
Potrivit legii alegerilor parlamentare, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis în vara anului trecut, la alegerile generale din toamnă, votul va fi unul pe liste, iar normele de reprezentare sunt, potrivit legii în vigoare, de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori şi un senator la fiecare 168.000 de locuitori. Astfel, judeţului Teleorman îi vor reveni patru mandate de deputat şi două de senator, practic jumătate din cele care i-au revenit la alegerile parlamentare din 2012
La alegerile generale din 2012, electoratul teleormănean a trimis în Parlament opt deputaţi şi patru senatori, dintre care patru mandate de deputat şi două de senator le-au revenit social-democraţilor din judeţ. Astfel, Cătălina Ştefănescu, Adrian Simionescu, Liviu Dragnea şi Valentin Boboc sunt cei patru deputaţi PSD de Teleorman care au fost trimişi de electoratul teleormănenan în Camera Deputaţilor. Pentru Senat, Timotei Stuparu şi Nicolae Mohanu au primit votul de încredere al teleormănenilor, în timp ce Florinel Dumitrescu li s-a alăturat ulterior social-democraţilor, PP-DD fiind partidul cu susţinerea căruia a câştigat mandatul de senator în 2012.
Pentru alegerile parlamentare din toamnă, faptul că nu vor mai exista colegiile uninominale şi se va reveni la votul pe liste, pentru locurile considerate ca fiind eligibile a început deja lupta internă în formaţiunile politice din judeţ. În ceea ce-i priveşte pe social-democraţi, în timp ce unii dintre actualii parlamentari nu-şi mai doresc noi mandate în Camera Deputaţilor sau Senat, în această situaţie fiind Adrian Simionescu sau Nicolae Mohanu, alţii nu se mai regăsesc printre cei consideraţi favoriţi pentru a se alege cu locuri considerate eligibile, astfel că vor fi nevoiţi să se mulţumească cu poziţii inferioare în ierarhia PSD, în această situaţie fiind Florinel Dumitrescu, Timotei Stuparu sau Cătălina Ştefănescu.
Liviu Dragnea, în schimb, rămâne în cărţi pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor, iar locul preşedintelui PSD pe lista social-democraţilor pare bătut în cuie, mai ales în contextul în care, la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean, liderul PSD şi-a exprimat clar intenţia de a candida la alegerile parlamentare din toamnă.
Pentru Valentin Boboc, în schimb, unul dintre parlamentarii PSD de Teleorman care speră că se vor alege cu noi mandate de deputaţi ori senatori, lucrurile par să fie cam tulburi în contextul în care voci din partid susţin că acesta nu se regăseşte printre favoriţii pentru cele 3 locuri considerate eligibile pentru Camera Deputaţilor.
De asemenea, tot voci din rândul social-democraţior susţin că actualul prefect al judeţului Carmen Daniela Dan ar putea ocupa unul dintre locurile considerate eligibile, în timp ce un al treilea loc considerat eligibil pentru Camera Deputaţilor poate fi ocupat de un social-democrat venit din afara judeţului, pe modelul Cătălina Ştefănescu în anul 2012.
În ceea ce priveşte locul considerat eligibil pentru Senat, în condiţiile în care este destul de dificil ca social-democraţii să se aleagă cu ambele mandate de senatori în urma alegerilor, cel mai probabil un social-democrat trimis de la Centru va ocupa locul considerat eligibil pentru stânga din judeţ, în prezent niciunul dintre reprezentanţii PSD Teleorman nefiind cotat ca favorit pentru a fi trimis în camera superioară a Parlamentului. (Violeta Mocanu)
„Perfecta” teleormanului nu se lauda ca e tehnocrata?