Eveniment

Proiectul de hidrocentrală Turnu Măgurele-Nikopol a fost adăugat pe lista de investiții prioritare a Uniunii Europene / Organizațiile de mediu protestează

Proiectul de hidroenergie Turnu Măgurele-Nikopol de pe Dunărea de Jos a fost adăugat pe lista de investiții prioritare a Uniunii Europene, în ciuda faptului că mai multe organizații de mediu au protestat și au tras semnale de alarmă că implementarea acestui proiect va crește riscul de inundații pentru peste 100 de orașe și sate, va amenința zone protejate și supraviețuirea speciilor pe cale de dispariție și va încălca politicile UE. Această decizie vine cu mai puțin de o lună înainte ca statele din întreaga lume să se reunească la COP16 al Convenției privind Diversitatea Biologică pentru a discuta cum să accelereze acțiunile pentru protejarea râurilor conform Cadrului Global pentru Biodiversitate. Această strategie angajează UE să protejeze 30% din râurile și apele interioare.

Parlamentul European a ales să ignore apelul comun al numeroase organizații de mediu din întreaga Europă de a aloca mai mult timp pentru a revizui temeinic dovezile științifice și argumentele socio-economice împotriva proiectului. Proiectul de hidroenergie Turnu Măgurele-Nikopol (TMNHSA), conceput acum peste patruzeci de ani, nu a reușit în mod constant să atragă investitori din cauza costurilor mari, randamentului energetic relativ scăzut și impactului social și de mediu semnificativ.

“Suntem dezamăgiți că Parlamentul European a ratat oportunitatea de a examina proiectul. Fără o evaluare adecvată, aprobarea grăbită a acestui proiect subminează obiectivele declarate ale UE de protecție a biodiversității și reziliență climatică”, spune Irene Lucius, Director Regional de Conservare WWF-CEE. “Dincolo de distrugerea mediului, proiectul va cauza daune ireversibile comunităților din România și Bulgaria. Peste 100 de orașe și sate vor fi afectate de rezerva lacului de acumulare al barajului, care este de așteptat să provoace inundații extinse ale terenurilor agricole, locuințelor și infrastructurii critice”.

Coaliția Natura 2000, Rețeaua CEE Bankwatch, WWF și alte 36 de organizații partenere solicită Comisiei Europene să elimine proiectul Turnu Măgurele – Nikopol de pe lista proiectelor prioritare de energie regenerabilă.

“În contextul în care UE se confruntă cu o criză de biodiversitate și climă, urmărirea unor proiecte care agravează aceste provocări este iresponsabilă și mioapă. Există alternative mult mai durabile de energie, inclusiv energie solară și eoliană, care pot satisface nevoile energetice ale regiunii mai repede și mai ieftin, fără a distruge habitatele naturale sau a amenința mijloacele de trai. Proiectul Turnu Măgurele – Nikopol este un dinozaur costisitor și distructiv, iar UE nu-și poate permite să-l susțină”, declară Andrey Ralev, Campion pentru Biodiversitate la Rețeaua CEE Bankwatch.

Dan Trifu, președintele Coaliției Natura 2000 subliniază că “proiectul TMNHSA contrazice nu doar legile și politicile cheie ale UE privind mediul, cum ar fi Directiva Cadru Apă și Directiva Habitate, ci este și în conflict cu angajamentele internaționale ale statelor membre ale UE, inclusiv în cadrul istoric al Cadrului Global pentru Biodiversitate Kunming-Montreal, semnat în decembrie 2022”.

“Cum poate UE să se prezinte pe scena global și să se aștepte ca comunitatea mondială să ia măsuri pentru conservarea biodiversității și adaptarea la schimbările climatice, în timp ce promovează infrastructură învechită care distruge mari arii protejate și amenință supraviețuirea speciilor pe cale critică de dispariție, precum sturionii din Dunăre – cel mai periclitat grup de specii sălbatice din lume?”, spune Beate Striebel-Greiter, coordonator al Inițiativei pentru Sturioni la WWF.

Comments are closed.