Eveniment

Proiectul de educaţie cinematografică CinEd, implemetat în unităţile de învăţământ din Alexandria

cinemaMonica DUMITRESCU

Elevii din zece oraşe ale ţării, printre care se numără şi Alexandria, se vor bucura de proiectul de educaţie cinematografică CinEd – European Education for Youth, dedicat elevilor din Europa.

Proiectul va fi lansat oficial pe 8 martie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT. Tot atunci va fi prezentată platforma online pe care profesorii o vor putea folosi pentru a descărca filmele din colecţia CinEd, precum şi o serie de materiale pedagogice concepute să vină în sprijinul implementării educaţiei cinematografice în şcoli. Catalogul de filme de anul acesta a fost realizat în urma unor întâlniri şi sesiuni de lucru la care au participat toţi partenerii CinEd (Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia şi România) şi include 11 lungmetraje şi 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate vârstele, majoritatea premiate în festivaluri internaţionale. Filmele vor putea fi proiectate în cinematografe cu standarde profesioniste, dar şi în săli cu echipament minimal sau în săli de clasă.

În cursul săptămânii Şcoala Altfel, între 18 şi 22 aprilie, vor fi organizate proiecţii pentru elevi.

Filmele din catalogul CinEd sunt: “Pierrot Le Fou/ Pierrot Nebunul” (Franţa, 1965), de Jean-Luc Godard, “Rentrée des classes/ Prima zi de şcoală” (Franţa, 1956), de Jacques Rozier, “Open the Door/ Deschide uşa” (Franţa, 2006), de Joana Hadjithomas şi Khalil Joreige, “Petite lumière/ Luminiţa” (Franţa, 2003), de Alain Gomis, “El espíritu de la colmena/ Spiritul stupului” (Spania, 1973), Víctor Erice, “En construcción/ În construcţie” (Spania, 2001), José Luis Guerín, “Il Posto/ Postul” (Italia, 1961), de Ermanno Olmi, “L’intervallo/ Intervalul” (Italia, 2012), de Leonardo di Costanzo, “O Sangue/ Sângele” (Portugalia, 1989), de Pedro Costa, “Uma Pedra no Bolso/ Un sâmbure de îndoială” (Portugalia, 1988), de Joaquim Pinto, “Podslon/ Adăpost” (Bulgaria, 2010), de Dragomir Sholev, “Problemat s komarite i drugi istorii/ Problema ţânţarilor şi alte povestiri” (Bulgaria, 2007), de Andrey Paounov, iar din România, “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), de Cătălin Mitulescu, şi “Cea mai fericită fată din lume” (2009), de Radu Jude. CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi susţinut de programul Europa Creativă/ Media al Uniunii Europene. În România, CinEd este implementat de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Francez din Bucureşti.

Proiectul se va desfăşura în Bucureşti, Alexandria, Buzău, Galaţi, Craiova, Mediaş, Tîrgu-Mureş, Timişoara, Ploieşti şi Roman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.