Politic

Proiectele din PNDL, o şansă mare pentru localităţile rurale teleormănene de a avea condiţii de trai ca cele urbane

În urmă cu mai multe luni, în primăvară, când entuziasmul era mai mare, publicam în Ziarul Teleormanul două materiale de presă în care făceam câteva comentarii, dar şi unele aprecieri pe seama proiectelor şi programelor accesate de primăriile comunale , orăşeneşti şi municipale din Programul Național de Dezvoltare Locală. Și spuneam atunci că mai mulţi primari din Teleorman sunt sceptici în ceea ce priveşte realizarea programelor pe care le-au solicitat, pe de o parte că n-ar avea fondurile necesare de întocmire a documentaţiei şi pe de alta că vor găsi foarte greu constructori pentru asemenea proiecte, dar şi procedurile greoaie de organizare a licitaţiilor. Suntem în a doua jumătate a anului şi iată ce ne spunea recent, pe această temă, Dănuţ Cristescu, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

„M-am întâlnit, la faţa locului, respectiv în mai multe localităţi din judet, cu primarii şi alţi factori de răspundere şi am concluzionat că preocupările în acest domeniu s-au intensificat şi că, de fapt, numai cine n-a vrut nu a reuşit ca să ducă până la capăt adoptarea programelor şi proiectelor solicitate. Aproape toţi primarii, atât PSD cât şi PNL, au în prezent unul, două sau chiar trei programe în diverse faze de lucru. Practic, din 170 de proiecte, au fost începute 30, iar restul, respectiv majoritatea, sunt în faza licitaţiilor publice. Până la finele acestui an se vor realiza integral, din punct de vedere al documentatiei şi parcurgerea etapelor de finalizare a proiectelor. Ca urmare, veţi vedea că tot judeţul Teleorma va fi în anul 2019 un întreg şantier pe drumuri, pe reţelele de alimentare cu apă, pe cele de canalizare şi nu în ultimul rând, pe modernizarea şcolilor şi grădiniţelor precum şi reţelelor de iluminat public. Este, de fapt, un program de dezvoltare a judeţului Teleorman în ideea ca partea rurală, care este cea mai mare la noi în judeţ, să atingă parametrii de civilizaţie a zonelor urbane. Și, repet, numai care primar n-a vrut şi a considerat că este o povară pentru el, nu a reuşit.”

Sigur, preşedintele judeţului are dreptate în ce spune, dacă ne gîndim că sunt deja comune în care, într-adevăr, primarii şi-au dat seama că asemenea programe sunt o şansă mare pentru dezvoltarea comunele lor, prin modernizarea şi asfaltarea drumurilor interioare a alimentării cu apă curentă şi construirea unei staţii de epurare pentru reţeaua de canalizare, dar şi şcoli şi grădiniţe modernizate. Dar şi alte dotări tehnico edilitare şi de interes social. Preşedintele Cristescu remarca faptul că, în tot acest timp, şi la nivelul judeţului se vor realiza, începând din acest an, şi cu finalizare anul viitor mai multe drumuri judeţene asfaltate, aşa cum este cel de la Perii Broşteni la Gălăteni şi, în contiunuare, la Cosmeşti. Și toate vor fi de cea mai bună calitate, precum pistele de încercări auto. Încă din acest an este posibil să înceapă lucrările la șapte tronsoane de drumuri judeţene, respectiv de la Botoroaga la Frăsinet, de la Orbeasca la Călineşti, de la Călinesti la Antonești şi în continuare la Rădoieşti, Rădoieşti – Sfinţeşti- Săceni, Blejesti – Cosmeşti – Silistea, Scurtu Mare – Negreni. Toate sunt în faza de licitaţii, care se vor încheia în perioada imediat următoare, trecându-se, astfel, la executarea efectivă a lucrărilor.

„Este un program amplu de dezvoltare a judetului Teleorman în toate zonele prin care se va realiza un echilibru între infrastructura rurală şi cea urbană, cu tot ceea ce înseamnă intrarea localităţilor rurale în procesul de urbanizare a condiţiilor de trai ale populaţiei din judeţ,” a concluzionat preşedintele Dănuţ Cristecu.  (Gh.Paraschiv)

2 Comments

  1. MUIE DRAGNEA FLAUSATUL la puscarie penalule agramatule si boule

  2. MUIE DRAGNEA LA PUSCARIE CHISTOCAREULE. MUIE PSD

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.