Eveniment

Proiecte locale implementate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, unitate teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, a iniţiat, în anul şcolar 2017-2018, două proiecte locale, dintre care unul adresat elevilor de gimnaziu şi părinţilor acestora, iar al doilea adresat copiilor instituţionalizaţi.

Astfel, ediţia a doua a proiectul “Sunt informat, sunt puternic are drept scop dezvoltarea personalităţii de tip asertiv şi a mecanismelor de coping necesare în adoptarea deciziilor corecte şi responsabile în legătură cu tutunul, alcoolul, drogurile şi noi substanţe psihoactive (NSP), prin educaţie nonformală adresată elevilor de gimnaziu, pe parcursul anului şcolar 2017 – 2018.

Coordonatorii proiectului au stabilit drept obiectiv creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare cu vârsta 11-15 ani,  în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de tutun, alcool şi droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber. Totodată, se are în vedere informarea şi educarea a o sută de elevi din clasele V- VIII  (vârsta 11-15 ani), prin desfășurarea a 10 activități cu privire la consecinţele nocive ale consumului de tutun și alcool  în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului de tutun,  precum şi promovarea de alternative pentru petrecerea timpului liber, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018.

Cel de-al doilea proiect, “Familia – factor de protecţie în consumul de droguri”, derulat în anul şcolar 2017-2018, are drept scop creşterea nivelului de sensibilizare şi responsabilizare a familiilor în vederea oferirii de modele pozitive copiilor, în cadrul programelor de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele consumului de droguri.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea rolului proactiv al familiilor în viaţa copiilor în vederea formării sau întăririi abilităţilor pentru creşterea influenţei factorilor de protecţie. De asemenea, se are în vedere informarea şi sensibilizarea prin distribuirea de materiale specifice de prevenire antidrog a 30 părinți ai copiilor instituţionalizaţi şi prezentarea de materiale pe suport electronic unui număr de 20 supraveghetori/educatori  din cadrul DGASPC Teleorman, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018.

Totodată,  se urmăreşte informarea şi educarea unui număr a o sută de copii instituţionalizaţi, prin desfășurarea a cinci activități cu privire la consecinţele nocive ale consumului de tutun și alcool în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului de tutun,  precum şi promovarea de alternative pentru petrecerea timpului liber, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018, la apartamentele sociale din cadrul DGASPC Teleorman.

Cele două proiecte se încadrează în prevederile Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020 şi Planul de acţiune transpuse la nivel local prin Strategia Antidrog a judeţului Teleorman pentru perioada 2014-2020 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei pentru perioada 2017-2020 aprobat prin Ordin Prefectural nr. 252/18.05.2017. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.