Social

Proiect privind stimularea performanţei în învăţământul preuniversitar

elevi liceuStatul va susţine financiar atât organizarea de competiţii şcolare, culturale şi sportive, cât şi premierea elevilor cu rezultate deosebite la acestea, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern propus de Ministerul Educaţiei. De asemenea, participarea elevilor şi a profesorilor coordonatori la concursurile naţionale şi internaţionale va fi susţinută financiar de stat, aceştia beneficiind de decontarea cheltuielilor de transport, cazare şi masă. Potrivit proiectului, vor fi acordate stimulente financiare olimpicilor internaţionali din anul şcolar 2010-2011 care nu au putut fi premiaţi ca urmare a interdicţiilor impuse în 2011, din cauza cărora autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu au putut acorda premii şi prime de vacanţă anul trecut.

Proiectul de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere la sfârşitul săptămânii trecute, de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), pune în aplicare prevederile din Legea Educaţiei Naţionale (LEN) menite să sprijine remarcarea şi premierea elevilor români supradotaţi, cu performanţe şcolare deosebite.

Fondurile pentru aceste activităţi şcolare şi extraşcolare şi pentru stimulentele financiare acordate din bugetul Ministerul Educaţiei Naţionale vor fi asigurate, pe de o parte de la minister, dar şi de către inspectoratele şcolare sau unităţile de învăţământ, în funcţie de nivelul competiţiei.

Proiectul de HG stabileşte şi cuantumurile premiilor oferite elevilor care obţin premii la aceste competiţii organizate de stat, care diferă în funcţie de nivelul concursurilor: judeţean, naţional, european, regional şi mondial. Acelaşi premiu îl vor primi şi profesorii, dar şi şcoala de unde provin elevii cu performanţe.

Astfel la etapa judeţeană vor fi acordate de către unităţile de învăţământ preuniversitar, din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin: premiul I -90 lei; premiul II – 70 lei; premiul III -50 lei;  menţiune- 40 lei. La etapele interjudeţene şi regionale se acordă de către unităţile de învăţământ preuniversitar, din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin: premiul I 130 lei; premiul II 110 lei; premiul III 70 lei; menţiune 50 lei. La etapa naţională se acordă de către Ministerul Educaţiei, din fondurile alocate inspectoratului şcolar organizator: premiul I 240 lei; premiul II 180 lei; premiul III 130 lei; menţiune 100 lei, iar la etapa internaţională a competiţiilor pe discipline şcolare, categoria I (desfăşurate la nivel mondial), se acordă de către Ministerul Educaţiei: premiul special pentru medalia de aur şi punctaj maxim 13.500 lei; premiul I/medalie de aur 10.400 lei; premiul II/medalie de argint 8.900 lei; premiul III/medalie de bronz 6.300 lei; menţiune 4.300 lei.

Pentru cadrul didactic care a pregătit elevul se acordă un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea stimulentului financiar acordat elevului se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.

Pentru şcoala unde frecventează elevul/elevii se acordă aceleaşi stimulente pe care le-a/le-au obţinut elevul/elevii săi. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate disciplinei corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.