Senatul României a adoptat, luna trecută, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, inițiată de 13 parlamentari, printre care și deputatul de Teleorman Maria Stoian.
Proiectul de lege vizează crearea unui mecanism care să vină în sprijinul șoferilor cărora le-au fost reținute permisele de conducere.
Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (DGCTI), gestionează un HUB care oferă o serie de servicii electronice furnizate la nivelul tuturor structurilor MAI. “Pentru a asigura coerenţa şi caracterul unitar al regulilor aplicabile serviciilor disponibile online, la nivelul MAI se constituie un catalog de servicii. Catalogul cuprinde, fără a se limita la acestea, informaţii referitoare la serviciile prestate, furnizori, înscrisurile în formă electronică şi semnătura electronică acceptate pentru prestarea fiecărui serviciu, precum şi informaţii privind modalitatea de primire a înscrisurilor înformă electronică. Catalogul se întocmeşte şi este administrat de către Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din MAI, care asigură şi disponibilitatea acestuia pe pagina de internet a MAI. Fiecare furnizor are obligaţia de a comunica Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din MAI, din oficiu, informaţiile necesare constituirii şi menţinerii caracterului actualizat al catalogului de servicii al MAI”. Obiectivul principal al acestui HUB este simplificarea accesului beneficiarilor la serviciile furnizate de către MAI, în vederea facilitării interacţiunii online a acestora cu prestatorii de servicii publice, inclusiv prin optimizarea suportului TIC necesar.
“Având în vedere că există deja acest instrument foarte util la dispoziţia MAI, prin prezenta iniţiativă legislativă venim cu extinderea serviciilor în beneficul cetăţenilor. În acest moment, dacă unui conducător auto i se reţine, de către poliţistul rutier, permisul de conducere şi/sau certificatul de înmatriculare ori de înregistrare sau, după caz, dovada înlocuitoare a acestora, titularul trebuie să meargă la mai multe instituţii pentru a vedea unde a ajuns documentul reţinut. De exemplu, dacă i s-a ridicat unul dintre documentele de mai sus într-un alt judeţ sau într-o altă localitate, titularul nu ştie când şi unde să se prezinte pentru a reintra în posesia acestuia. Astfel, propunem crearea unui mecanism prin care la ridicarea documentelor, titularul să primească şi un cod cu ajutorul căruia să se autentifice în HUB-ul gestionat de MAI pentru a vedea exact traseul documentului reţinut. Un mecanism similar celor de la firmele de curierat. HUB-ul este funcţional şi nu ar implica cheltuieli suplimentare, ba dimpotrivă, ar scuti cetăţenii de mai multe drumuri şi pe angajaţii din subordinea MAI să ofere informaţii care se regăsesc în acest HUB”.
După ce a fost votat de către senatori, proiectul de lege este acum trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților.