Politic

Proiect de lege pentru instituirea Zilei naționale a înotului, susținut de parlamentarii Eugen Pîrvulescu și Maria Stoian

Ziua de 19 iulie ar putea fi desemnată drept Ziua naţională a înotului, dacă Parlamentul va adopta un proiect de lege inițiat în acest sens de un grup de parlamentari PNL, între care senatorul PNL Eugen Pîrvulescu și deputatul PNL Maria Stoian. Potrivit proiectului de lege, Ziua națională a înotului va fi marcată de  Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, de cluburi sportive/asociaţii şi membri prin participarea la evenimente şi programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării înotului pentru sănătatea oamenilor.

De asemenea, se mai arată în inițiativa legislativă, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor difuza emisiuni de promovare a programelor şi evenimentelor dedicate acestei zile.

Alegerea datei nu este întâmplătoare, pe 19 iulie 1908, cu prilejul desfăşurării celei de-a IV- a ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra, a fost înfiinţată Federaţia Internaţională de Nataţie.

„Fiind un sport fără vârstă, acesta poate fi practicat din prima zi de viaţă până în ultima, asigurând, prin eficienţa şi complexitatea sa, un climat favorabil menţinerii sănătăţii. Printre beneficiile practicării înotului putem aminti buna dezvoltare a calităţilor motrice, tonifierea întregii musculaturi, sporirea capacităţii de coordonare şi eleganţa în mişcări şi postură (…) Simbolistica datei de 19 iulie este una cu totul aparte pentru nataţia mondială. La 19 iulie 1908, cu prilejul desfăşurării celei de-a IV- a ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra, era înfiinţată Federaţia Internaţională de Nataţie. Fixarea datei la care propunem sărbătorirea zilei naţionale a înotului are în vedere recunoaşterea şi celebrarea în România a datei de 19 iulie, în armonie cu sărbătorirea la nivel mondial de către Federaţia Internaţională de Nataţie a World Aquatics Day. Corelarea celor două evenimente şi celebrarea la nivel mondial a înotului vor încuraja practicarea sporturilor acvatice şi vor conduce la o creştere a gradului de conştientizare în rândul populaţiei, cu privire la importanţa pe care sportul o are pentru sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii își justifică demersul și prin faptul că, potrivit statisticilor, România ocupă locul 2 în Europa la obezitate infantilă, iar politicile existente pentru promovarea sănătăţii și prevenirea supraponderalităţii şi obezităţii s-au dovedit a fi „insuficiente şi prea puţin eficiente”.

De asemenea, susțin inițiatorii, tot statisticile spun că România ocupă locul 3 în Uniunea Europeană la rata deceselor cauzate de înec accidental, iar un astfel de proiect de lege, odată adoptat, va reprezenta și un imbold pentru o dezvoltare a infrastructurii indispensabile practicării înotului.

„Prin prevenţia înecului, înotul poate fi considerat o activitate de interes naţional prin conştientizarea populaţiei ca fiind mijloc salvator de vieţi. Adoptarea prezentului proiect legislativ poate constitui, de asemenea, imboldul necesar pentru o dezvoltare accelerată a infrastructurii indispensabile practicării înotului. România nu beneficiază în prezent de o infrastructură modernă adaptată rigorilor de pregătire a sportivilor români şi nu numai. Bazinele de înot sunt prea puţine şi, în bună măsură, vechi şi impracticabile”, mai arată inițiatorii proiectului de lege în expunerea de motive.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.