Producătorii de tomate în spații protejate vor putea beneficia de ajutor financiar și în anul 2020, se arată într-un proiect de act normativ supus dezbaterii publice de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Suma pe care fiecare cultivator, care îndeplinește condițiile, urmează să o primească este de 3.000 de euro pe an, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2019.
Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător valabil până la data plăţii ajutorului de stat, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale și producătorii agricoli persoane juridice.
O suprafață de teren cultivată cu tomate în spații protejate poate face obiectul schemei de ajutor de minimis o singură dată pe an și, pentru a fi eligibili la aplicarea schemei de ajutor la cultura de tomate, solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de criterii cumulative de eligibilitate, respectiv să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, să fie înregistrati în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind valorificarea producției.
Prin proiectul de act normativ se prevede interdicția acordării ajutorului de minims solicitanților a căror suprafață de culturi de tomate în spații protejate este obținută prin divizarea unei suprafețe cu spații protejate existentă la data intrării în vigoare a actului normativ, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Pentru a obține ajutorul de minimis, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate au obligația să depună la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București documente justificative care să ateste comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, până la data de 27 decembrie 2020, inclusiv.
La nivelul județului, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Direcției pentru Agricultură județene Teleorman, în 2019, în ciclul I de producție de tomate s-au înscris 497 legumicultori teleormăneni, cu 19% mai mulți față de anul 2018. Potrivit sursei citate, toți cei 497 de producători de tomate au primit de la stat suma de 1.498.000 de euro.
Pentru ciclul II de producție tomate în sere și solarii, legumicultorii care au optat pentru Programul “Ajutor de minimis pentru producția de tomate în spații protejate”au putut depune cererile de înscriere până pe data de 15 septembrie, perioada de valorificare a producției fiind 1 noiembrie – 20 decembrie 2019.