Economie

Programul Tomata 2023 a fost aprobat / Cererile pot fi depuse până la 1 aprilie

Guvernul a aprobat, la finalul anului 2022, Hotărârea ce reglementeză programul de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru 2023, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel, resursele financiare necesării achitării obligațiilor de plată către potențialii beneficiari ai schemei de ajutor minimis se suplimentează, cuantumul va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar. În anul 2023, aceasta se aplică exclusiv pe teritoriul României, pe întregul teritoriu, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.

Cererile vor putea fi depuse până la data de 1 aprilie 2023, pe când exploatarea producției se va efectua până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. Documentele justificative necesare constau în copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, iar ultima zi în care mai pot fi depuse este 14 iulie 2023, inclusiv.

S-a avut în vedere simplificarea aplicării programului, astfel că acesta vine în întâmpinarea posibililor beneficiari cu un element de noutate și anume: în urma notificărilor transmise de către aceștia cu minim 10 zile înainte de recoltare, se va efectua acum o singură verificare ce va viza recunoașterea suprafeței înființate, dar și evaluarea producției înainte de recoltare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat referitor la acest program de sprijin: “… legumicultorii se află în plin proces de pregătire a producerii răsadurilor pentru înființarea culturilor în spații protejate, prioritare fiind tomatele pentru ciclul I de producție. Venim în sprijinul fermierilor cu adoptarea din timp a Programului Tomata 2023 pentru a da predictibilitate tuturor celor care activează în acest sector al produceri de tomate în spații protejate, sau chiar celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program. Dacă ne uităm în anii anteriori, vedem că acest program necesar și foarte apreciat de legumicultori, a fost lansat data de 1 aprilie 2020, în data de 18 iunie în anul 2021 și la 3 februarie în anul 2022. Orice alt comentariu este de prisos”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.