Social

Programul “Step by step” merge spre lichidare în şcolile teleormănene

În lipsa unor programe after school, tot mai mulţi dintre părinţii care au un program încărcat şi nu au timpul disponibil pentru a-şi ajuta copiii să-şi facă temele, au optat în anii trecuţi pentru programul “Steb by step” care a fost introdus în câteva unităţi de învăţământ atât primar, cât şi preşcolar din Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, dar şi din localităţile rurale Măgura, Plosca, Ţigăneşti. Din lipsa alocării fondurilor necesare susţinerii acestui program în ultimii doi ani aproape că nu au mai fost înfiinţate astfel de clase. Potrivit Raportului privind starea învăţământului la sfârşitul anului şcolar 2011-2012 întocmit de Inspectoratul Şcolar Judeţean, anul trecut în Teleorman peste 400 de copii (354 din învăţământul primar şi 60 de preşcolari) au urmat cursurile în programul “Step by step”. Clasă nou înfiinţată, respectiv clasa I, a funcţionat doar la Şcoala gimnazială “Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede. În celelalte situaţii, respectiv la şcolile “Alexandru Colfescu”, ”Mihai Vitezul”, nr. 6 şi nr. 7 din Alexandria, au funcţionat doar clasele a III-a şi a IV-a. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Turnu Măgurele şi cele câteva localităţi rurale, unde nu au mai fost înfiinţate clasele I.

Învăţământul “Step by Step” presupune însă mai multe fonduri, la aceste clase predând câte două cadre didactice. Avantajul, pe lângă faptul că elevii rămân la şcoală după orele de curs sub supravegherea dascălilor care îi ajută la teme este şi că învăţământul step by step promovează metode de predare-învăţare axate pe copil, care favorizează implicarea familiei şi a comunităţii în procesul instructiv-educativ. Programul a apărut pentru prima oară în SUA, în anii ’60. În România, sistemul a fost introdus în 1994, sub de numirea de Head Start, şi a fost folosit în special la nivel preşcolar, axându-se pe practici educaţionale centrate pe copil, pe valorile copilăriei şi ale jocului, ale individualizării şi planificării orientate după necesităţile copilului.

La acest moment, în Alexandria părinţii care au un program încărcat pot opta pentru unul din cele câteva centre after school particulare, însă preţurile sunt mult prea piperate pentru majoritatea dintre aceştia. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.