Social

Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin continuă şi în 2015

Ministerul Sănătăţii va derula şi anul viitor Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Prin implementarea unui astfel de program Ministerul Sănătăţii urmăreşte în primul rând, depistarea bolii în stadii cat mai precoce, vindecabile si îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Programul gratuit al MS se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. În cadrul programului există un număr 97 de reţele unde se recolteaza probe pentru testarea Babeş-Papanicolau.

La nivelul Judeţului Teleorman funcţionează o reţea de screening cancer col uterin, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria.

De asemenea, în cadrul acestui program, furnizorii de servicii medicale din cadrul subprogramului sunt reprezentaţi de centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau reprezentate în principal de cabinetele medicilor de familie, respectiv 125 de medici de familie; centre de recoltare a materialului celular cervical, reprezentate de cabinete de obstetrică-ginecologie, cabinete de planning familial, cabinete de medicină de familie cu personal cu competenţă în recoltare, 13 astfel de cabinete; laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale, 7 laboratoare şi centre de diagnostic şi tratamentul leziunilor precursoare sau incipiente depistate.

În judeţ, în 2013, au fost efectuate 3.697 femei din judeţ, din care 301 femei au avut rezultat pozitiv pentru cancer de col uterin. La sfârşitul anului 2012 în evidenţele cabinetului judeţean de oncologie erau un număr de 550 paciente cu cancer de col uterin, 93 de cazuri fiind nou depistate în 2012. La nivel anului 2014 sunt înregistrate 600 de cazuri de cancer de col, în creştere faţă de alţi ani şi, din păcate, se estimează o creştere a acestora.

Medicii atrag atenţia femeilor să meargă să facă testul de depistare a cancerului de col uterin, pentru că vorbim de o boală uşor de diagnosticat, iar pentru depistare trebuie făcut doar un consult ginecologic. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria este înscris în subprogramul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Medicii spun că această boală este singurul tip de cancer care poate fi prevenit cu 10-15 ani înainte să apară şi în ciuda acestei posibilităţi tot mai multe femei sunt depistate pozitiv într-un stadiu destul de avansat sau cu boala deja debutată. Testul Papanicolau făcut de cel puţin trei ori în viaţă permite depistarea oricărei leziuni care ar arăta că femeia poate face cancer, mai spun specialiştii în obstretică-ginecologie.

Cabinetele de medicină de familie au obligaţia să participe la programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru activitatea de informare şi consiliere a femeilor, conform prevederilor art. 83 din Legea nr. 95/2006, iar reprezentanţii Spitalului din Alexandria le cer medicilor de familie, care nu fac parte din program, să se înscrie în program şi să informeze femeile cu privire la testul gratuit. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.