Social

Programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin continuă – În 2014 au fost testate 3.002 femei, din care 43 depistate pozitiv

Toate femeile din judeţul Teleorman, cu vârste între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt invitate să participe la programul de testare gratuită şi depistare activă precoce a cancerului de col uterin, program care se derulează de trei ani.

Pentru efectuarea tesului Babeş Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.

În cadrul acestui program, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria este unitatea unde funcţionează o reţea de screening pentru cancerul de col uterin.

Reţeaua SJU Alexandria include 125 centre de informare şi consiliere, reprezentate în principal de medici de familie, 13 centre de recoltare a materialului celular cervical, reprezentat de cabinete de obstretică ginecologie, cabinete de planning familial, medici de familie cu pesonal cu competenţă în recoltare şi 7 laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale.

Potrivit DSP Teleorman, în 2013, acestui program i s-au adresat 5.431 de femei, fiind prelevate tot atâtea probe, din care în urma analizelor 320 din testele screening au fost pozitive, iar anul trecut au fost testate 3.002 femei, din care pentru 43 de femei testele au fost pozitive.

Specialiştii le recomandă femeilor eligibile efectuarea testului Babeş Papanicolau şi atrag atenţia că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu înseamnă că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screeningul constă în căutarea cancerului înainte de apariţia simptomelor, acesta putând fi depistat într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, boala este mai uşor de tratat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.